SPONSRAT

Skribent

Hampus Haglund

8 februari 2016 | 21:00

Eftersnack: Metallica gör gästspel men rockar veckans avsnitt av "Billions"?

Chuck mot Axe. Axe mot Chuck. Leken mellan katten och råttan fortsätter, vi petar in några beskjutna rådjur och en slarvig mullvad så har vi snart ett helt zoo. Veckans avsnitt ”Short Squeeze” är stabilt men rockar inte loss ordentligt.
Veckans avsnitt inleds och slutar med Andrew Bird-låten ”Oh No”. Ganska passande med tanke på refrängen ”Arm in arm we are the harmless sociopaths” samtidigt som en av Axe anställda tar upp automatvapen mot ett gäng äppelkäkande rådjur för att sedan gå fri från alla anklagelser. När förklaringen kring varför han gjort det kommer är Axe förstående som få – ”Arm in arm...”

Här är några tankar om veckans avsnitt:

Staten Axelrod


För att sänka sitt oundvikliga straff tvingas Pete Decker tala i veckans avsnitt. ”Sing for your supper and you’ll get breakfast in the morning” som Cuck säger. Det ger oss lite insikt i hur Axe Capital fungerar. Decker jämför Axe med en självständig stat. Allt cirkulerar kring honom. Mötet börjar när Axe kommer, mötet slutar när Axe går. Det blir ett ganska tydlig bild av exakt hur tydligt Axelrod står på toppen av pyramiden.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Men när man är kung finns det alltid någon som vill ta din tron som Decker säger. Klippet till när pappa Rhodes drar upp en golfklubba ur bagen med svärd-liknande ljudeffekt är bland det bästa i hela avsnittet. Oturligt nog för Rhodes är det här en ovanligt smart kung.

Slarvig mullvad


Ok, Tara blir förvisso utsatt för utpressning och kanske inte är i full balans men jäklar vad lättupptäckt hon är. Utför ditt förräderi någon annanstans än på arbetsplatsen! 

När sedan Rhodes och gänget får veta att hon blivit pressad på information används det på bästa sätt... not! När mullvaden blir känd kanske den skulle användas för att styra informationen som släpps till Axe? Nej, istället smsar vi den professionella utpressaren och ber honom möta oss på ett perfekt stakeout-ställe, misstänksamt? Nejdå! Det genomskådas och mullvaden bränns. Helt plötsligt har Taras storyline varit mer eller mindre i onödan och kändes mest som ett sätt att rättfärdiga en kokain-scen med lesbiskt sex.

Fint besök”Billions” levererar härliga guest stars den här veckan. Inte i några avancerade roller men att se Kerry Bishé och Noah Emmerich i finansvärlden är ändå härligt. Det är såklart inte första gången vi ser varken Bishé eller Emmerich i en bra serie. Bishé känner vi såklart igen från bland annat underskattade ”Halt and Catch Fire” och Emmerich är med i uppskattade ”The Americans” på FX. Metallica är ju en skaplig guest star i sig också. Fler finbesök i framtiden uppskattas helt klart!

Rockar inte riktigt

Jag kommer hålla i ”Billions”-eftersnacket från den här veckan och framåt. Tillåt mig dock att hålla med tidigare skribent om att serien bitvis känns lite rörig. En del karaktärer skulle kunna skalas bort. För det bränner bara till ordentligt när det känns som att Axe och Chucks team är på väg att kollidera. På sätt och vis är det fokus även detta avsnitt men det tas för många omvägar. Jag skiter ärligt talat i Axe relation till sina gamla polare, vi vet redan vilken slags snubbe Axe är, det etablerades tillräckligt i tidigare avsnitt. Ska vi få mer karaktärsutveckling kring Axe krävs något mer chockerande än att han flyger iväg utan sin vän på grund av någon slags hederskodex.

Metallica i all ära, tyvärr var det här första veckan ”Billions” inte riktigt rockade...

Kanske närmar sig konflikten i avsnitt fem?Vad tyckte du om veckans avsnitt, slog det an en sträng hos dig?

| 8 februari 2016 21:00 |