Skribent

Alexander Dunerfors

24 februari 2013 | 12:01

"Mest oförutsägbara Oscarsgalan på länge"

Vem tar hem Oscarn, hur får man biljetter till galan, och får Spielberg en kisspaus under sändning? BBC:s filmexpert Tom Brook ger oss en uppdatering direkt från Los Angeles.

Med bara timmar kvar till Oscarsgalan, årets tveklöst största händelse i filmens värld, börjar det bli riktigt nervöst i Hollywood. Årets priser är extra svåra att förutspå enligt Tom Brook, filmreporter och programledare för "Talking Movies" på BBC. Till vardags bor han och jobbar från New York, men finns sedan några dagar tillbaka på plats i Los Angeles för att bevaka röda mattan. MovieZine fick en rapport från slagfältet.

Hur har veckan i Los Angeles sett ut, är det fullt pådrag inför Oscars eller ingen stor deal?

- Det är en stor deal. Jag bor på ett hotell som ligger precis bakom Dolby Theatre, som förut hette Kodak Theatre, där Oscarsgalan hålls. Hela kvarteret har spärrats av och podiet för pressen kom upp för flera dagar sen. Man har också märkt det på lokal TV, det har varit mycket spekulationer, intervjuer och events över hela staden. Det har varit en spännande tid.

Du har nu bevakat galan i 30 år, känns det fortfarande stort och spännande?

- Det beror helt på vilka filmer som är nominerade. I år har vi flera starka filmer med, det känns spännande. Det är svårt att bli exalterad över Oscarsgalan när filmerna är ointressanta. Men det är den enda tiden på året då hela Hollywood samlas - stjärnorna, regissörerna, producenterna och fansen - det finns inget liknande. För mig personligen är det trevligt att träffa mina kollegor. Så filmindustrins stora sammankomst gör det extra speciellt.

Har du någonsin fått chansen att se Oscarsgalan live?

- Inte på Dolby Theatre, jag har sett den på annan plats förut. Det är tufft faktiskt att få biljetter, de har bara runt 3000 platser. Inbjudan krävs, och press eller en vanlig dödlig har väldigt svårt att komma in. Pressen får dock komma backstage för att tala med vinnarna. Biljetter får inte överlåtas, köpas eller säljas så publiken får istället se det på TV. Det är faktiskt ganska tråkigt att se live, det är ett event som är skapat för TV. Jag rekommenderar det istället.

Jag har alltid undrat vad stjärnorna gör i väntan på galan, de som anländer på röda mattan två timmar i förväg.

- Som jag förstått det så kommer de "mindre kända" stjärnorna väldigt tidigt. Det tar lång tid att gå nerför röda mattan, runt 300 medier är på plats för att intervjua dem. När de kommer in så tror jag att det finns barer där de bjuds på drinkar innan de får gå in.

Vem är det som bestämmer vilka som är de största stjärnorna, som får anlända sist?

- Publicisterna bestämmer. Alla som dyker upp på Oscarsgalan och är nominerade har med sig en publicist, som vill se till att just deras klient får maximalt med exponering. Är du nominerad för Bästa animerade kortfilm, vill du nog inte komma fem minuter före galans start. Då kommer du inte med i TV, alla kommer istället att intervjua Bradley Cooper, Jennifer Lawrence eller försöka prata med Daniel Day-Lewis. Publicisterna vet vilken ordning som funkar bäst.

Vad händer om Steven Spielberg plötsligt blir kissnödig. Är det okej att lämna sin plats under galans gång?

- Haha, jag har själv inte varit med om det. Men uppenbarligen så händer det att naturen kallar. Det som händer är att man lämnar sin plats, går till badrummet, och så fort du rest på dig kommer en stand-in och tar din plats. Det får aldrig se tomt ut. Det finns en grupp uppklädda människor på plats vars jobb är just att fylla platserna.

Vad vet du om de goodiebags som delas ut till alla nominerade?

- Jag är säker på att de är trevliga att få. Det är en gammal tradition, men jag vet inte så mycket om vad som finns i dem i år. För pressen är det tyvärr inga presenter, och väldigt oglamoröst i övrigt. Det intressanta är att jag inte ens får vara på röda mattan hela tiden, det blir för mycket folk. Jag måste klättra över två staket för att ta min plats, och sedan gå tillbaka när jag spelat in min intervju.

Vem kommer att stå för den största skandalen i år?

- Menar du från scenen? Det finns ingen direkt som Michael Moore i år. Några oroar sig säkert över den palestinska dokumentären "Fem förstörda kameror", men den vinner troligen inte, för att en man från ert land känns mer trolig att ta hem det priset. Saken är den att den här säsongens tacktal har varit otroligt trista. Jag hoppas verkligen att någon säger något intressant eller provokativt under kvällen så att det händer något. Men jag kan inte tänka mig vem det skulle vara. Fast vem vet? De här tillställningarna är väldigt skriptade, det är live-TV men så förutsägbart. Lite mänsklig passion och oförutsägbarhet skulle behövas.

Men så har vi mannen bakom "Family Guy" som värd. Tror du att han kan överraska?

- Seth MacFarlane håller på med riskfylld humor. Jag vet inte hur snacket med producenterna har gått. Men de har säkert pratat med honom, och kommer att hålla tillbaka honom till viss del. Det finns gränser för vad man får göra på Oscarsgalan. Det blir intressant att se hur han sköter sig, de tog ju in honom för att fånga den unga publiken. Han är intelligent och kvick, han har en charm, så oddsen är goda för att ceremonin ska bli bra i hans händer.

Vem har varit den bästa värden genom åren?

- Jag gillade Hugh Jackman, han var bra. Jag gillade Whoopi Goldberg. Går vi tillbaks några år så var David Niven bra, jag minns inte om han var värd eller bara uppe på scenen när en naken man plötsligt sprang upp på scenen bakom honom. Han gav en väldigt rolig kommentar. Jag brukar minnas de dramatiska tacktalen snarare än värdarna, när jag tänker tillbaka. James Franco och Anne Hathaway var inte särskilt bra, men Goldberg och Jackman var mina favoriter.

Du nämnde att Sverige troligen vinner med "Searching for Sugar Man" som Bästa dokumentär. Vem är det största hotet?

- Folk tror att den israeliska filmen "The Gatekeepers" kan bli ett hot. Jag tycker dokumentären är väldigt bra, men är övertygad om att "Searching for Sugar Man" tar priset. Den har vunnit de flesta hittills. Den är onekligen mest feelgood av dem alla, men har också en tyngd och är inspirerande. De andra har nog ingen chans, om inte Akademin känner för något mer allvarligt. Jag älskar verkligen "Searching for Sugar Man", jag intervjuade Malik (Bendjelloul) förra året och tycker idén bakom filmen är otrolig.

Vi har också Danmark och Norge i tävlingen om Bästa utländska film...

- Det är ett bra år för Skandinavien, eller hur? Men favoriten heter "Amour". Sedan den vann Guldpalmen i Cannes har det gått väldigt bra. Det är en kraftfull film om tidlösa ämnen, åldrande, sjukdom och kärlek, av en regissör som vanligtvis inte skulle röra vid sånt material. Den berör folk och kritikerna älskar den. En av kritikerna i Los Angeles kallar den för "en perfekt storm". Jag kan inte tänka mig att någon annan tar den. "A Royal Affair" och "Kon-Tiki" är båda väldigt bra filmer. Regissörerna till "Kon-Tiki" har varit här i två veckor nu och promotat filmen så hårt de kan. Men jag tror inte att de lyckas, det blir en bra natt för "Amour".

Vad ser du mest fram emot på årets Oscarsgala?

- Det är en av de mest oförutsägbara Oscarsgalorna på senare år. Som alla andra är jag nyfiken på vem som vinner Bästa film. Jag gissar ändå på "Argo" framför "Lincoln". Det blir mycket spänning, jag liknar det vid en hästkapplöpning. Blir Jennifer Lawrence eller Emmanuelle Riva Bästa skådespelerska? Resultaten är något att se fram emot. Men också att bevaka det rent journalistiskt är något jag gillar att göra. Att stå på röda mattan och försöka få ut något intelligent ur personerna man intervjuar, det är inte alltid det lättaste. Men jag gillar det. Sen är jag nog fast på Hollywood Boulevard och fångar in reaktioner medan resultaten kommer in. Så jag ser fram emot de oförutsägbara resultaten och naturligtvis att rapportera om dem.

Tom Brook och "Talking Movies" ser du på BBC World News. Och Oscarsgalan ses med fördel i Kanal 9, inatt från 02:30. Mycket mer om den på vår Oscarssajt!

| 24 februari 2013 12:01 |