Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

17 januari 2017 | 10:00

Mer troligt att "Game of Thrones" får en prequel än en spin-off

Programchefen berättar öppet om planerna efter "Game of Thrones".
I sex år har vi skämts bort med en så stark serie som "Game of Thrones" och det är svårt att tänka sig en värld utan nya avsnitt varje år, men som vi alla vet kvarstår bara två förkortade säsonger. Detta har såklart fått många att undra om vi kan se fram emot spinoff-serier och HBO har tidigare sagt att de utforskar förslagen.

Nu låter HBO-chefen Casey Bloys hälsa att om det blir någon mer serie över huvud taget, blir det en prequel:

- Det känns som att en prequel skulle ha mindre press på sig än en spin-off. Tack vare författaren George R. R. Martins bakgrundshistoria till Westeros kan vi lämna över till manusförfattarna och säga "här har du, gå och spinn vidare på detta", och se vad de kommer tillbaka med. Då finns det ingen press att vi måste skapa något.

De jobbar helt enkelt på att utveckla olika idéer och blir manusen bra så kan en prequel bli av, men känns det mediokert struntar de helt enkelt i det. 

Författaren har släppt mycket material om Westeros historia i boken "A Knight of the Seven Kingdoms", som erbjuder en hel uppsjö av möjligheter för HBO att spinna vidare på. Då vi redan är bekanta med världen genom "Game of Thrones", skulle en serie om landets tidigare dagar kunna vidga vår förståelse och tillföra ett nytt perspektiv till originalserien.

En annan idé som många skriker efter är berättelsen om Robert Baratheons fejd med Targaryen-släkten, vilket skulle ge oss en större insikt i Roberts och Neds unga år innan Robert tillträder tronen. Det knepiga med det är att tittarna redan har en föreställning om hur saker och ting gick till, vilket gör dem svårare att tillfredsställa.

Oavsett vilken sorts prequel-serie vi får se - om den ens blir av - kan vi lita på att HBO prioriterar samma kvalitet som vi är vana vid i första hand och inte tänker fortsätta franchisen bara för pengarnas skull. Så här säger HBO-chefen om saken:

- Det vore rent dumdristigt att inte utforska världen med tanke på hur populär den är, men ribban är hög. Vi ska ge det ett försök. Vi tänker inte göra en serie bara för sakens skull. Det måste kännas speciellt. Jag ser hellre att vi inte gör någon uppföljare alls och lämnar det som det är, snarare än att skapa något krystat.

Förhoppningsvis är det inte bara tomma ord som ska låta bra. Alltför ofta vet inte framgångsrika serier när det är dags att sluta på topp och konsekvensen blir att alla prequels, sequels och spin-offs bara drar ner upplevelsen av originalet.

Säsong 7 av "Game of Thrones" har premiär i sommar, den 25 juni, på HBO Nordic.

Vad vill du att en prequel till "Game of Thrones" ska behandla?
| 17 januari 2017 10:00 |