Film

Skribent

Andreas Samuelson

21 januari 2024 | 15:00

Mer allsång tack - 5 filmer vi vill se som musikaler

”Mean Girls” är senaste filmen att få en musikalisk version på vita duken. Här är fem andra filmer vi vill se plockas upp av den pågående trenden.
Helt plötsligt är musikal-remakes det allra hetaste inom film och varför klaga? Både ”Wonka”, "Purpurfärgen” och nu senast ”Mean Girls” har uppskattats av såväl kritiker som publik. Att berätta filmberättelser med sång är en trend som är här för att stanna.
 
Och det finns fortfarande klassiska filmer vi gärna ser återupplivas med lite trallvänlig sång och dans. Här är fem gratis pitchar till idéfattiga Hollywood-producenter med telefonnummer till begåvade kompositörer och koreografer.
 
 

1. En prinsessas dagbok (2001)

 
Framlidne Garry Marshalls Disney-fantasi är precis så fånig och naiv att den passar perfekt för musikalformatet. Anne Hathaways spektakulära debutroll (!) som high school-nörd som upptäcker att hon är prinsessa är en löjligt lämplig musikalprotagonist.
 
Vare sig det handlar om det oundvikliga makeover-montaget, kompisar som inte förstår henne eller pojken hon är hopplöst förälskad i så är det utmärkta tillfällen att brista ut i sång. Hathaway må vara lite för gammal för rollen i dagsläget men de-aging är ju en Anna populär filmtrend numera så varför inte?
 
 

2. Office Space (1999)

 
Mike Judge återuppväckte nyligen "Beavis & Butthead" för en långfilm så varför inte skaka liv i den här härliga kultkomedin med lite sångnummer? Den berömda scenen där de tre huvudkaraktärerna i bästa maffaistil går lös på en krånglig skrivare med baseballträn till tonerna av Geto Boys ”Still" är redan som gjord för att tillhöra en musikal.
 
Den briljant satiriska historien om den uttråkade kontorsråttan som fastnar i en hypnos och blir jobbets mest avslappnade slacker erbjuder gott om utrymme för fler roliga musikalnummer: den slemmiga chefen Bill Lumbergh (Gary Cole), stackars, ensamma Milton (Stephen Root) och självklart valfri Michael Bolton-sång med oturligt döpta Michael Bolton (David Herman).
 
 

3. 10 orsaker att hata dig (1999)

 
Vi minns kanske mest en av 1990-talets mest definerande tonårskomedier tack vare scenen där den rebelliske tuffingen (Heath Ledger) charmar svårflörtade Kat (Julia Stiles) genom att sjunga Frankie Vallis klassiker “Can’t Take My Eyes Off You” på skolans läktare. Bara den sekvensen är ju en rimlig anledning till att förvandla den moderna uppdateringen av Shakespeares ”Att tukta en argbigga” till mer sång och dans.
 
Skulle vi få tillbaka Allison Janney som den skruvade studievägledaren och erotikförfattaren Miss Perky i ett solonummer så vore det grädde på moset.
 
 

4. Twilight (2008)

 
Okej, okej, lugna er. Vi är alla medvetna om att världen är uppdelad i de som tycker att vampyrfilmerna efter Stephenie Meyers böcker är det dummaste som gjorts eller de som älskar dem mer än livet självt. Men det är svårt att komma ifrån att triangeldramat mellan en pojkbandsliknande blodsugare, en sexig varulv och en ”helt vanlig” high school-tjej inbjuder till ett potentiellt underhållande spektakel med sång och dans.
 
Låt Chippendales spela Jakob och hans andra barbröstade lykantrop-bröder och ge tjejerna (och bögarna) något att jubla över.
 
 

5. Vem satte dit Roger Rabbit? (1998)

 
En av få ikoniska 1980-talsfilmer som fortfarande inte uppdaterats i någon form av reboot, remake eller uppföljare. Vad är då bättre än att låta galningen Roger och hans animerade vänner få återvända i en skön musikal med samma kombination av knasiga humor och film noir-mörker som originalet?
 
Dessutom har regissören Robert Zemeckis haft lite otur med sina senaste CGI-projekt och skulle kanske må bra av att återvända till en av sina mer stabila varumärken.
 
Vilka filmer vill du se som musikaler?
| 21 januari 2024 15:00 |