Exklusivt

Skribent

Alexander Kardelo

15 november 2022 | 14:00

Mer svensk skräck på väg! Mats Strandbergs "Konferensen" filmas

Efter framgångarna för "Feed": snart dags för nästa svenska överlevnadsrysare. "Fredagen den 13:e" möter... "The Office"?
De starka biosiffrorna för svenska "Feed" var kanske bara början på en ny svensk skräckvåg. Enligt källor till MovieZine är Mats Strandbergs "Konferensen" på väg att få en filmatisering. Skräckromanen utkom år 2021 och följer en grupp kommunanställda på teambuilding. Trista powerpoints följs av en blodig slakt.
 
Inspelningen ska redan vara igång, även om varken regissör eller skådespelare har blivit officiella ännu.
 

Teambuilding från helvetet

 
"Konferensen" utspelar sig på en konferensanläggning under ett dygn. Hit anländer en dysfunktionell skara människor som inte har något gemensamt mer än att de arbetar ihop. Tanken är att planera för bygget av ett nytt köpcenter i samhället. Men där finns någon som vill dem illa, och när kontakten med omvärlden bryts inser de att de måste samarbeta för att överleva.
 
En brutal kamp på liv och död tar vid - men innan dess, en ironisk titt på alla de kommuner runt om i landet som "vill sätta kommunen på kartan", enligt författaren själv.
 
- Det är en bok som förhoppningsvis är rolig, rörande och ryslig, inspirerad av Agatha Christie, slasherfilmer och "The Office", sade Strandberg i en intervju vid boksläppet förra året.
 

Fler skräckromaner kan bli film

 
Tidigare har hans fantasyroman "Cirkeln", skriven ihop med Sara Bergmark Elfgren, blivit film 2015. Flera andra skräckromaner har varit på gång att filmas, än så länge utan framgångar:
 
- ”Färjan” har åkt runt hela jorden, men alla projekt har på något sätt fallit mellan stolarna. ”Hemmet” utvecklas som film, ”Slutet” är såld till USA. Men vem vet. Det kan bli mycket på en gång eller ingenting alls, sa författaren till Boktugg förra året.
| 15 november 2022 14:00 |