Film

Skribent

MovieZine

9 november 2016 | 15:10

Måste ses: Första trailern till ”Måste gitt”

Lena Endre har en av rollerna i Ivica Zubaks dramakomedi.
Det svenska filmåret 2017 ser ut att få en stark inledning med "Måste gitt". Dramakomedin med Can Demirtas, David Nzinga, Shebly Niavarani, Madeleine Martin och Lena Endre i rollistan har nu fått sin första trailer.

”Måste gitt” handlar om Metin, en ung man från Stockholmsförorten där oskrivna lagar gäller. Det udda med den här shurdan (=killen!) är att han skriver dagbok om allt han ser och gör. Alla namn och platser dokumenteras i minsta detalj. När dagboken en dag försvinner blir Metins liv knas och aldrig detsamma igen.

Se trailern här på MovieZine:


Regissören Ivica Zubak berättar själv om hur filmen kom till


- Jag var 13 år när kriget bröt ut i det forna Jugoslavien. Mina vänner över 18 år deltog vid fronten såvida deras fäder inte redan hade köpt dem en frisedel och skickat dem utomlands. Många av mina grannar och kusiner som just hade fyllt 18, som just hade kysst sin första flickvän eller justfått sitt körkort, de återvände aldrig. Sorgligt nog förblev de förälskade och förvirrade i leran vid fronten. Föreställ er vilket slöseri av liv och energi, av begåvning och ungdom.

- Slöseriet med ungdomar och begåvning har alltid fascinerat mig. En tematik som jag också utforskat i mina tidigare filmer - "Knäcka" från 2009 och "10 Guds siffror" från 2013. Jag ser samma mönster överallt. Oavsett social klass eller nationalitet. 

- I ”Måste gitt”, vill vi, med glimten i ögat, leka med och bryta ned såväl fördomar om förorten som innerstadens medelklass. Deras fascination och okunskap om varandra berättar så mycket om vårt samhälle och människan. Men vad händer egentligen när de två världarna möts?

"Måste gitt" får biopremiär 6 januari.
| 9 november 2016 15:10 |