SPONSRAT

Skribent

Sarah Åkerman

8 juni 2018 | 18:00

Marvels nya serie "Cloak & Dagger" börjar lovande

Två tonåringar från helt olika bakgrunder blir plötsligt belastade med superkrafter. De två första avsnitten finns nu att se på HBO Nordic.
Ett tonårsdrama med superhjältar som känns unika och med en modern twist i Marvel-universumet. Temat känns väldigt vuxen för ett tonårsdrama.
 
"Cloak & Dagger" väljer att skilja sig ifrån många andra Marvelserier. Superkrafter är ett element men utan att ta över. Istället väljer regissören att fokusera mer på verkliga problem där rasism och drogmissbruk verkar bli en stor del av temat. De har även valt att inte ha med en massa sidokaraktärer i början av första avsnittet vilket gör att man får en chans att lära känna Tandy och Tyrone mer. Det ökar känslan av karaktärernas ensamhet ännu mer och man får en viss empati för dem.
 
Viljan att låta serien bli lite mörk i sin ton gillar jag, och jag känner en fräschhet i skrivandet. Det känns inte klyschigt och för att vara ett tonårsdrama så kan jag för en gångs skull inte gissa vad som kommer hända härnäst.
 
79a9ad92550749acedef26a6e9f4db46 148030 2311r1
 
Efter bara ett avsnitt har jag kommit de båda huvudkaraktärerna nära. Vi får följa Tandy Bowen, som även blir kallad Dagger (som spelas av Olivia Holt).  De intima scenerna tillsammans med sin drogmissbrukande mamma är väldigt rörande och man dras verkligen med i hennes frustrationer. Dagger får en att känna empati för hennes karaktär och man hoppas redan på att hon ska kunna ta sig ur det liv som hon har skapat för sig själv, som liknar hennes mammas liv allt för mycket.
 
Vi får även följa Tyrone Johnson (som spelas av Aubrey Joseph). Tyrone kallas för Cloak och vi får se på när han blir vittne till hans äldre brors död. Tyrone släpper aldrig händelsen och han letar fortfarande efter polismannen som sköt honom. När Tyrone sedan växer upp får vi se en frustrerad och stressad tonåring som försöker vara den perfekta sonen till sina föräldrar. Man får en viss känsla av instängd ilska inom Tyrone och man märker att han har det svårt att uttrycka sig själv. 
 
79a9ad92550749acedef26a6e9f4db46 148030 0783
 
Det är ett mörkt tema med drogmissbruk, rasism och polisvåld. Men tillsammans med huvudkaraktärernas superkrafter som så smått börjar manifestera sig så tror jag vi har en bra mix för vad som verkar kunna bli en unik Marvelserie. 
 
 
Kommer du ge "Cloak & Dagger" en chans?
| 8 juni 2018 18:00 |