KRÖNIKA

Skribent

Gäst

27 december 2021 | 20:00

Därför skapar Multiverse ett stort problem för Marvels Fas 4

"Spider-Man: No Way Home" öppnar upp dörrar som borde förbli stängda, enligt skribenten Malte Solfors.
”Spider-Man: No Way Home” är kanske 2021 års mest efterlängtade film. Och det har skrivits, spekulerats, siats och gud vet allt så länge nu så det känns som att den första trailern släpptes 2013. Men den som väntar på något gott... Nu är filmen äntligen här och kan svara på alla frågor som fans har ställt under en så lång tid. Är Maguire med? Ska Garfield vara med? Påven? Andre Pops? Vad händer med Green Goblin? Dr Octavius? Kevin Feige och Jon Watts har svaren.
 
Men nu går vi in i Fas 4 på riktigt och jag kan inte hjälpa det, men jag har ett stort orosmoln som hänger över mig och den oron har funnits där ända sedan i somras då ”Loki” släpptes. Den växte än mer under hösten och då spelade ”What if…?” huvudrollen. Min oro handlar om The Multiverse.

Vad är då The Multiverse? Eller Multiversumet som jag kommer att kalla det nu. Som The Ancient One la fram i ”Doctor Strange” och som blev bekräftat av He Who Remains i Loki, existerar MCU i en värld ”utan slut”. Kort sagt, MCU:s multiversum är oändligt. Väldigt olika parallella världar, tillsammans med vitt skilda existensområden, existerar alla. Vad som helst kan hända med dem. Och de kan orsaka total förstörelse för varandra.
 
 

"Allt är möjligt i ett multiversum"

 
Ett ögonblick i Marvels ”What If...? ” avslöjade däremot det största problemet som Marvel står inför med multiversumet. Någonting som jag har gått runt och tänkt på ett tag. Användningen av flera tidslinjer är en viktig del av komiskt berättande och spelar en stor roll i både Marvel Comics och DC. Men en berättelse som ser dem kollapsa i sig själva och erbjuder potentiellt obegränsade möjligheter att korsa narrativa gränser skulle lätt kunna driva MCU utanför dess egna gränser för trovärdighet.

I ”What if...?” avsnitt 8, ”What if... Ultron won?", beslagtar Ultron Infinity-stenarna och använder dem för att förstöra liv i hela universum. Han blir då medveten om The Watcher, och försöker bryta sig igenom multiversernas gräns för att konfrontera honom. När The Watcher utropar att detta inte borde vara möjligt, svarar Ultron med att säga ”Åh, men allt är möjligt i ett multiversum”.

Ultrons kommentar om multiversum förklarar både den enorma potentialen för MCU:s multiversum men också den något bekymmersamma position Marvel har försatt sig i genom att introducera den.
 
Med praktiskt taget allt möjligt i ett multiversum, där gränser så lätt kan passeras, kan det vara mycket frestande för MCU att bokstavligt talat göra vad som helst. Hur löjligt det än låter. Om den lämnas okontrollerad kan multiversum leda till meningslösa berättelser och otillfredsställande slutsatser som bara förlitar sig på att något osannolikt kommer från multiversum. Detta hotar också att förvärra MCU:s redan svaga avslutningar och permanenta karaktärsdödsfall, eftersom det alltid skulle vara möjligt att återuppliva en karaktär, som med Gamora i ”Avengers: Endgame”.
 
 

Riskerar bli ett totalt misslyckande

 
De kunde undvika detta problem genom att låsa multiversum snabbt. Detta skulle dock innebära att ett annat problem dyker upp då Marvel har lagt ner så mycket tid på att sätta upp konceptet. Om man omedelbart lägger ner det skulle idén falla platt.
 
Det verkar osannolikt om det skulle visa sig att de planerar att gå den här vägen med tanke på att multiversum lovas att bli en stor del av fas fyra. Det har redan varit centralt för ”Lokis” handling och är hela premissen för ”What If…?”. Dessutom har ”Doctor Strange och Multiverse of Madness” bekräftats att hantera effekterna av multiversum, och Kang har satts upp som en långvarig multiversumskurk som tillkännages att han fortfarande finns kvar under ”Ant-Man and the Wasp: Quantumania”.

Multiversumet riskerar att bli för stort för MCU att fokusera på konsekvent. Även om Marvel vill utöka sitt berättande och förgrena sig till multiversum-relaterade serier på Disney+ blir problemet och lösningen på varje historia de berättar, med stor sannolikhet, överväldigande. Med detta sagt, Ultrons påstående om multiversums oändliga möjlighet i ”What If...?” borde sända en slags varningssignal för Marvel. Om inte MCU kan hitta ett sätt att begränsa omfattningen av multiversumet så att det blir mer hanterbart, riskerar det i slutändan att bli ett totalt misslyckande.

Nåväl. Vad vet jag? Det enda jag faktiskt vet är att jag fortsatt genomgående blir underhållen av det Marvel producerar fram. Och ”No Way Home” var inget undantag, tvärtom. Det var längesedan MCU imponerade så här mycket.

Omicron är här. Nya restriktioner likaså. Men ingenting, absolut ingenting kunde stoppa den här premiären. Ja, förutom i vårt kära grannland västerut. Jag vill också slå fast en sak. Tom Holland är den bästa gestaltningen av Spider-Man. Frågor?
 
 
Malte Solfors
| 27 december 2021 20:00 |