PODCAST

Skribent

Fabian Nordlander

17 april 2015 | 17:00

Marvel, från copycat till trendsättare

När man säger Marvel, så går nog allas tankar till succéernas superhjältar. Man tänker på Iron Man, Spider-Man, Captain America och Hulken. Men det har inte alltid varit så, Marvel har varit ett företag med många nedgångar och nära ögat-situationer. Allt ifrån idéblodiglar till konkurssökande. Men nu är de en institution, hur?
1939 börjar ett litet förlag vid namn Timely publicera seriestripps i samlade tidningar som man börjar kalla Comic Books. Detta är populärt och fler förlag har gjort detta ett tag, bland annat DC Comics som vid det här laget haft stor succé med sina nya hjältar Superman och Batman. Alla vill nu göra hjältar och Timely hakar på. Timely var kända för att hitta något som var populärt och sen göra det också, de var inte en av de mer innovativa företagen i branschen. Så de publicerade westerns och monster-serier för det mesta, men så kom Superman. Timely släppte då Captain America, en minst lika patriotisk hjälte som skulle hjälpa amerikanerna i Andra Världskriget. De släppte också strax därpå The Human Torch som 20 år senare åter introducerades i Fantastic 4, och så släppte de The Submariner, Marvels Aquaman.

Några år senare bytte företaget namn till Marvel och de fortsatte ha sina öron mot marken, de gjorde allt alla andra gjorde. Men nu hade en ung författare klivit in genom dörrarna, en man vid namn Stanley Leiber. Han blir sen symbolen vi nu kallar Stan Lee. Han skriver de serier som förlaget kräver, westerns, skräck, romans och kriminalare. Men han blir snart trött, han vill inte skriva serier. Men strax därefter hör Marvel om vad DC håller på med, de har precis lanserat deras första Justice League. Marvel ser på siffrorna att superhjältar i grupp säljer, så de går till  Stan Lee och ber honom göra något liknande. Stan Lee får krutet tillbaka och motiveras till att skapa Fantastic 4. Där efter vänder allt för Marvel, men inte alltid för det positiva. Hur kom alla andra hjältar till skott, hur startade filmerna, vilken var den första och hur många gånger har Marvel sett döden i vitöga? Det kan vår podcast Nörden & Jag svara på!

I veckans avsnitt dissekerar de Marvel, allt ifrån den osäkra bakgrunden till succén vi ser idag. Vill ni veta varför ni kommer gå och se Age of Ultron? Lyssna och förstå kontexten. Få även en snabbgenomgång av Marvels alla filmer och se hur många kalkoner de gjorde innan succéerna. Träffa även den svenska serieskaparen Johan Wanloo och få reda på varför han tycker Christopher Nolan ska sitta i fängelse för det han gjorde mot superhjältarna. 

Allt i veckans Nörden & Jag!



| 17 april 2015 17:00 |