Film

Skribent

Alexander Kardelo

8 maj 2024 | 10:30

Marvel backar efter flopparna: "2023 var ett tufft år för oss"

I år släpper Marvel Studios bara en enda biofilm.
Superhjältarnas tid som biodukens givna kassasuccéer är förbi. Det om något har blivit tydligt både för DC och Marvel under senaste åren.
 
Marvel Studios vice-vd Louis D’Esposito säger till tidningen Empire att "det var en tuff tid" när han ser tillbaka på 2023. På bioduken floppade storfilmer som "Ant-Man and the Wasp: Quantumania" och "The Marvels". På streamingfronten blev tv-serier som "Secret Invasion" sågade av kritiker. Men inget ont som inte för något gott med sig:
 
- Om vi bara hade suttit kvar på toppen hade det varit det värsta som kunde hänt oss. Vi tog en liten smäll, och vi kommer tillbaka med styrka, säger han.
 
- Det kan bli så när man gör för mycket, det blir lite utspätt. Vi ska inte göra det längre. Vi har lärt oss vår läxa. Det kanske blir 2-3 filmer per år och och 1-2 tv-serier, istället för fyra filmer och fyra serier.
 
Hans uttalande går i linje med vad Disney-chefen Bob Iger sa häromdagen, att Marvel ska skära ned på antalet projekt. Årets enda Marvelfilm på bio blir "Deadpool & Wolverine", som släpps i juli - den är å andra sidan deras mest hajpade film på länge.
 
Detta får även Marvel-chefen Kevin Feige att se positivt på framtiden:
 
- Det är fint att kunna ställa sig bakom en långfilm i år. Jag trivs mycket bättre som en underdog. Då kan man överraska, och överträffa folk förväntningar. Förra året var inte idealiskt för oss, men det gav oss en bra grund för att lyckas nu.
 
| 8 maj 2024 10:30 |