Serie

Skribent

Sara Abdi

31 januari 2016 | 15:00

Helt plötsligt ska alla sälja gräs på tv

Cannabis är hett tydligen. Fyra år efter sista avsnittet av ”Weeds ” sändes, så är det nu dags för ett helt gäng nya serier om samma ämne.

I åtta säsonger kunde vi följa Nancy Botwin när hon gick från att sälja gräs till fotbollsmammorna till att bli storfräsare i cannabisbranschen. När ”Weeds” började sändas 2005 var det lagligt att använda cannabis i medicinskt syfte i nio amerikanska delstater. I år är cannabis lagligt för medicinskt- och/eller ”rekreationsbruk” i 23 delstater. Och nu är det dags att göra tv av det igen. Big time. The Hollywood Reporter skriver om inte mindre än sex nya serier på temat marijuana som är på gång i år.

Comedy Centrals bidrag är ”Time Traveling Bong”. En serie om två kusiner som hittar en bong som även fungerar som tidsmaskin. Komplikationer uppstår när bongen går sönder och kusinerna hamnar i något slags tidslimbo, där de får jobba på att fånga dagen.

”High Maintenance” är en prisbelönt webbserie på Vimeo om en langare i Brooklyn och hans olika sorters klienter. Den har nu har blivit upplockad av HBO och även de gamla avsnitten kommer att bli tillgängliga där.

Marijuanaapotek, sådana där ställen där en kan hämta ut sin receptbelagda ”medicin”, verkar annars vara ett särskilt populärt ämne. Chuck Lorre, som bland annat har producerat ”The Big Bang Theory”, ligger bakom ”Disjointed”. Det är en ny komediserie om ett gäng gräsrökare som driver ett marijuanaapotek i Colorado ihop. 

Adam Scott från ”Parks and Recreation”och hans fru, Naomi Scott, håller på med en serie för NBC med vad som låter som ganska exakt samma idé. Deras "Buds" ska handla om ett marijuanaapotek i Denver, Colorado. 

Komikern Margaret Cho ska spela huvudrollen i Amazons ”Highland”, som beskrivs som en ”dramedy”. Chos karaktär kommer ut från rehab och är tvungen att flytta in hos sin dysfunktionella familj, som även de driver ett marijuanaapotek.

Sist men inte minst så vill så klart Kevin Smith (”Clerks”, ”Jay and Silent Bob”) också vara med och surfa på cannabisvågen. Hans senaste projekt heter "Hollyweed" och han står själv för manus och regi, samt spelar huvudrollen. Även Smiths serie handlar om en kille som försörjer sig på att sälja legal marijuana, den här gången i Los Angeles. Han säger till Variety att han skrev rollen som Randal i ”Clerks” till sig själv, men fegade ur när det närmade sig inspelning och valde att ta rollen som den tysta Silent Bob i stället. Nu 20 år senare är cirkeln sluten, då han har valt att casta sig själv i rollen som butiksbiträde, om än i en annan sorts butik.

Frågan är väl om den här sortens serier är lika intressanta för en svensk publik? Här har vi ju inte riktigt samma gräsrökarkultur som USA. Men om någon av dem skulle visa sig bli lika bra som "Weeds", så kanske.

| 31 januari 2016 15:00 |