Film

Skribent

MovieZine

20 maj 2017 | 18:00

Mandelaeffekten: Filmerna vi minns fel… eller?

Hur väl känner du egentligen C-3PO? Daniel Ekholm tar en närmare titt på sina egna erfarenheter med fenomenet Mandelaeffekten.
De flesta känner säkert till begreppet Mandelaeffekten. Om inte så grundar det sig i att många minns att Nelson Mandela inte alls blev Sydafrikas president utan istället avled under sin tid i fängelse. Det har fått många att bli övertygade om att vi hoppar mellan olika verkligheter där händelser varierar något.

Begreppet har också blivit stort inom populärkulturen där många påstår att handling och dialog i många filmer har förändrats. Exempel på detta är bland annat dem som fortfarande är övertygade om att Darth Vader säger ”Luke, I am your father” och att Crocodile Dundee säger ”That's not a knife, THIS IS a knife”.

En av de största diskussionerna kretsar dock kring en film som helt enkelt inte existerar. Filmen ska enligt de övertygande heta "Shazam" och handla om två barn som finner en ande, spelad av komikern Sinbad. Många diskussioner kring filmen har uppstått där kritikerna påstår att det folk egentligen minns är filmen "Kazaam" där Shaquille O'Neal spelar en ande. Diskussionen har gått så långt att skådespelaren Sinbad själv har gått ut på sociala medier och försökt ge ett eventuellt svar till fansen.

När jag för första gången stötte på begreppet Mandelaeffekten så tyckte jag att det var ett intressant diskussionsämne men att tro att det faktiskt skulle ligga någon sanning i fenomenet var otänkbart. Under åren har jag dock ändrat min ståndpunkt något efter att jag och flera av mina vänner har haft samma minnen om olika filmer som har visat sig vara ”falska”. Jag har här samlat de fem förändringar som jag har stött på under åren.
 

1. Fågelskrämman har fått en pistol

 
 
”Trollkarlen från Oz” är en av filmvärldens odödliga klassiker och jag vet inte hur många gånger jag har sett den. För bara några månader sedan upptäckte jag att någon hade lagt upp en bild där fågelskrämman håller i en revolver. ”Vad är det här för dåligt internetskämt” tänkte jag och klickade vidare för att se vad det rörde sig om. I ett forum fick jag då läsa om hur många var chockade över att Fågelskrämman numera använder en revolver i filmen. Det var enligt mig naturligtvis skitsnack men efter att ha tittat på filmen igen så har jag till min fasa upptäckt att han faktiskt har en revolver. När hände detta, hur kom en revolver till Oz… vad är det som händer egentligen?!
 

2. David Duchovny i ”Aliens”

 
 
Innan han letade efter sanningen som finns där ute som agent Mulder i "Arkiv X", jagade han utomjordingar av helt andra skäl i "Aliens - Återkomsten", eller?
 
Flera av oss minns David Duchovny i rollen som den falske Burke vars plan är att föra med Xenomorpher till jordenför att använda dem som ett vapen. Men faktum är att det inte alls är Duchovny som spelar Burke utan Paul Reiser, vilket känns väldigt märkligt då jag flera gånger under de senaste åren har tänkt på hur Duchovny redan i "Aliens" lyckades blanda sina stora roller Fox Mulder och Hank Moody på ett bra sätt. Jag har också diskuterat med andra att det är intressant att han redan innan "Arkiv X" och till och med innan "Twin Peaks" var inblandade i produktioner som handlade om det övernaturliga.
 

3. C3PO:s silverben

 
 
Star Wars-trilogin är inte bara en av världens bästa filmserier - det är också ett fenomen. En av de mest kända karaktärerna är C3PO. När man pratar om C3PO så är alla överens om att han är guldfärgad men under den senaste tiden har det visats sig att det inte är 100-procentigt korrekt. Numera har C3PO fått ett silverfärgat ben.
 
Man skulle kunna tro att detta är ett påhitt som George Lucas har lagt till i efterhand men faktum är att han har ett silverfärgat ben även i de oförändrade versionerna. Är det något skumt i görningen eller känner många av oss inte C3PO så väl som vi trodde?
 

4. Mikael Tornving var skurk i ”Strul”

 
 
”Strul” är en av mina favoritfilmer när det kommer till svensk film och under alla år som jag sett filmen så har Mikael Tornving alltid spelat karaktären Norinder, den skurk som tycker mest illa om Björn Skifs. Men när jag och en polare skulle se om filmen nyligen så upptäckte vi båda till vår förvåning att Mikael Tornving har försvunnit ur filmen. Istället spelas rollen av Michael Druker vilket känns väldigt märkligt.
 

5. Den försvunna kyssen i ”GoldenEye”

 
 
Jag är ett stort fan av James Bond och en av de filmer som jag har sett flest gånger är "GoldenEye". I den tredje akten möter Bond för sista gången skurken Xenia, spelad av Famke Janssen. I scenen kväver Xenia Bond med sina ben. Izabella Scorupcos karaktär Natalya försöker stoppa henne men blir istället skallad medvetslös av Xenia under repliken ”Wait for your turn”.
 
Grejen med scenen är att jag med vänner minns att Famke Janssen kysser Izabella Scorupco innan hon skallar henne. Under de senaste åren har dock den biten på ett mystiskt sätt försvunnit ur filmen, vilket förbryllar oss, då vi har pratat detta moment i filmen under flera år då det på ett snyggt sätt byggde på det förhållandet Xenia hade mellan sex och våld.
 

6. Bill Paxton i ”Avgrunden”

 
 
”Avgrunden” - en film signerad James Cameron som kanske inte är en lika stor milstolpe som hans andra verk men ändå en film som har gett stor påverkan på min barndom. Jag och mina vänner är övertygade om att Bill Paxton spelade karaktären Hippy (han med den vita råttan) i filmen. Det har dock visat sig att karaktären numera spelas av skådespelaren Todd Graff. Detta känns oerhört märkligt då både jag och mina vänner tydligt minns Bill Paxton i rollen, till och med karaktärens personlighet och dialog skriker Bill Paxton.

Tills vi får någon klarhet kring dessa mystiska förändringar så får vi helt enkelt acceptera att våra favoritfilmer är på ett visst sätt. Ända tills nästa Mandelaeffekt slår till, det vill säga!
 
Daniel Ekholm

Har du själv stött på Mandelaeffekten och i så fall vad? Berätta i kommentarerna nedan.
| 20 maj 2017 18:00 |