Film

Skribent

Andreas Samuelson

1 september 2013 | 23:01

Månadens skräpfynd: Waxwork

Mellan de älskade klassikerna och de bespottade kalkonerna finns de bortglömda B-filmspärlorna som du inte visste att du borde se. MovieZine tar med dig in i skräpfilmernas fyndhörna.

Vaxkabinett har alltid varit ett spännande tema för skräckfilmer. I slutet av 80-talet kom en kanske inte helt lyckad men desto mer påhittig liten B-film som utnyttjade konceptet för att en hyllning av klassiker. Damer och herrar, "Waxwork"!

Waxwork (1988)

Handling: I en småstad kommer en mystisk man och hans vaxmuseum på besök och några festglada ungdomar bestämmer sig för att göra ett kvällsbesök. Väl där upptäcker de att de ruggiga vaxdockorna har en förmåga att få eget liv - och dra tittaren med sig in i scenen!

Varför skräp: En bisarr film med underligt tempo och en del halvdana skådespelarinsatser. Ett eggande upplägg levererar inte riktigt och det blir mest en rörig soppa.

Varför fynd: En film som inte bara innehåller varulvar, mumier, zombies, Dracula och självaste Marquis De Sade bör ju både uppmuntras och ses. Bara idén ger den en töntknasig charm.

Bonuspoäng: Håll utkik efter blinkningar till både "Night of the Living Dead", "Fantomen på Operan", "Little Shop of Horrors", "Det lever" och "Världsrymden anfaller".

Inblandad talang: Filmdebuterande regissören Anthony Hickoxs enda nämnvärda meriter efteråt är "Hellraiser III" samt Marcus Schenkenbergs Hollywood-försök "Prince Valiant"... I ensemblen återfinns 80-talsansikten som Zach Galligan ("Gremlins"-filmerna), Deborah Foreman ("Valley Girl") och Dana Ashbrook ("Twin Peaks") samt veteranerna David Warner och Patrick Macnee.

Håll utkik efter: "Sagan om ringen"-trilogins och Indiana Jones-filmernas John Rhys-Davies dyker upp som varulv och Miles O'Keeffe (från kalkonklassikerna "Tarzan apmannen" och "Ator - krigaren") är greve Dracula.

Höjdpunkt: Tveklöst finalen där samtliga skräckfigurer drabbar samman med ett medborgargarde bestående av - pensionärer, ledda av Macnee i rullstol. Vampyren som spetsas på champagneflaskor går inte heller av för hackor.

| 1 september 2013 23:01 |