Film

Skribent

Andreas Samuelson

21 april 2014 | 17:01

Månadens skräpfynd: Death Race 2000

Har man inte upptäckt kultfilmen om racerförare som plockar poäng genom att köra ihjäl fotgängare i en galen, framtida tävling så är det på tiden.

Glöm den hopplösa remaken med Jason Statham. Originalet från 1975 är en härligt urflippad bilrulle som kräver både viss smak och sinne för humor men är garanterat värd en titt för David Carradine i sitt esse.

Death Race 2000

Handling: I framtiden har demokratiska och republikanska partierna kollapsat och världen styrs av ett diktatorskap som årligen håller i ett bilrace. Tävlingen går ut på att förarna ska köra ihjäl både varandra och oskyldiga fotgängare (som de får extra poäng för) som byggarbetare, fiskare, rullstolspatienter och tjurfäktare (!).

Varför skräp: Absurd story, uppspeedade biljakter, hattig klippning, överdrivet våld och överspel från de flesta inblandade.

Varför fynd: Rolig och fartfylld actionrulle med inbakad, fyndig satir och nattsvart humor som representeras både av komiskt brutalvåld och dialog som ("Who's kidding me?" "I never kid").

Bonuspoäng: Hjälten, den populäraste av racerförarna, heter Frankenstein och introduceras av en doktor (regissören Paul Bartel i en cameo) inlindad i bandage efter en stor operation.

Inblandad talang: Frankenstein spelas av självaste David Carradine medan hans skurken och motståndaren Machinge Gun Joe gestaltas av Sylvester Stallone (året innan genombrottet med "Rocky"). Även veteraner som "Karate Kid"-skurken Martin Kove och blonda bombnedslaget Louisa Moritz ("Gökboet") medverkar. Framlidne Bartel är en av legendariska producenten Roger Cormans gunstlingar som förutom egna filmer dykt upp i både "De misstänkta", "Gremlins 2" och "Ett päron till farsa i Europa".

Håll utkik efter: Manusförfattaren (och Cormans gamle parhäst som bland annat skrev originalet "Little Shop of Horrors") Charles B. Griffith spelar en medlem av rebellerna medan färska regissörer som John Landis ("Blues Brothers") och Lewis Teague ("Cujo", "Alligator") skymtar förbi som hastigast.

Höjdpunkt: David Carradine, vare sig han spöar en kaxig Stallone eller dansar halvnaken i en lädermask. R.I.P.

| 21 april 2014 17:01 |