GFF 2019

Skribent

Alexander Kardelo

31 januari 2019 | 18:00

Maktspel och snaskiga skandaler i "Den inre cirkeln" - på Viaplay i vår

Viaplays egna svar på "House of Cards" utspelar sig under en dramatisk Almedalsvecka. Vi såg det första avsnittet som premiärvisades på Göteborg Film Festival.
Tre anteckningar sticker ut efter att jag har sett det första avsnittet av "Den inre cirkeln":

1. Äntligen har Sverige fått en egen "House of Cards", med en huvudperson vi kommer älska att hata!

2. En död hora i hotellsängen är kanske inte det mest nytänkande greppet, men ändå en effektiv cliffhanger.

3. Olle Sarris peruk är som från en annan planet. Hur tänkte de?

Förutom det hårresande utseendet på Sarri, som får mig att vilja skratta eller kanske gråta, känns det som att det politiska rävspelet och alla snaskiga skandaler i "Den inre cirkeln" kan bli riktigt rafflande tv-underhållning i vår.
 
 
Med "Den inre cirkeln" vill Viaplay lyfta på slöjan och kika in bakom kulisserna på en cirkus, som annars bara skildras i tidningarna och tv-nyheterna.
 
Seriens huvudperson är David Ehrling, en stressad näringsminister som konstant slits mellan jobbet och familjen. En makthungrig man som uppenbarligen gjort sitt val i livet, och sätter karriären i första rummet - till sina släktingars förtret. När så statsministern ringer och meddelar att hon kommer avgå, ser David sin chans till att klättra upp till den ultimata maktpositionen. Almedalsveckan är runt hörnet, och det kommer bli några dramatiska dagar...

"Den inre cirkeln" bygger på boken "I maktens öga" av Per Schlingmann. Han har själv stor koll på hur den politiska världen fungerar, efter att ha jobbat som partisekreterare hos Moderaterna i flera år:

- Jag valde Almedalen som plats för boken, för det är allas bortaplan och en otroligt fascinerande plats. Under en vecka invaderas den fantastiska staden av politiker, journalister... Vad händer när någon utsätts för ett så kallat drev, och vad händer i hotellrummen där man tvingas fatta svåra beslut?
 
 
Regissör är Håkan Lindhé ("Modus"), och han säger under ett seminarium på Göteborg Film Festival att han lockades av att skildra den politiska världen utifrån en annorlunda vinkel:

- Vi ser politiker så som de vill bli sedda i media. Men vad finns bakom rubrikerna och bakom ridån? Det är en värld jag alltid har varit intresserad av, men som jag inte har någon koppling till. Per har järnkoll på vad som händer bakom rubrikerna, så därför var det väldigt lätt att säga ja.

Båda tror att det politiska spelet i Sverige under hösten har fått folk att fundera varför makthavare agerar som de gör. Och även om "Den inre cirkeln" är en helt och hållet fiktiv historia, skulle mycket av det kunna hända i verkligheten. Per Schlingmann tillägger:

- Jag skrev boken i ett läge när Trump valdes till president i USA. Då hamnade vi i situationer där verkligheten alltid kom att överträffa dikten. I sista säsongen av "House of Cards" hade de enorma problem, hur ska man stretcha dikten så det slår verkligheten? Det går inte. Men jag ville ha en tät berättelse där mycket händer under en kort tid. Var och en av de här sakerna skulle kunna inträffa, men dramat uppstår när mycket sker under en kort tid. Allt skulle kunna hända, men kanske inte så tryckt.
 
 
Ebba Hultkvist Stragne, som slog igenom i "Skärgårdsdoktorn" som ung, är tillbaka i sin första stora roll sedan 2003. Hon spelar Jossan, en journalist som anländer till Almedalen lagom till en vecka fylld av politiska skandaler:

- Jag spelar en granskande journalist, en orädd och modig person som vågar ifrågasätta auktoriteter. Hon är en förebild i och med att hon vågar ifrågasätta och gräva när andra kanske inte vågar det.
 
Anna Bjelkerud spelar statsminister Elvira Kropp:

- Det är hon som sätter igång det här. Hon ska eventuellt avgå, och det startar allt. Vem ska ta över? Där börjar maktspelet.

I rollen som Davids presschef Lena Nilsdotter syns Nanna Blondell:

- Mitt jobb i serien är att "damage controlla" alla skandaler som kommer ut, och lägga skiten någon annanstans. Hon är en driven ung tjej, och jävligt hård.
 
 
Sist men inte minst ser vi Niklas Engdahl ("Hassel", "Bonusfamiljen") i huvudrollen som näringsministern, som ser sitt livs chans.

- David är väldigt utsatt på många sätt. Men han är också i en otrolig maktposition. Det är svindlande att tänka på, när man får spela den här rollen. Bara att leka med tanken på vad man själv skulle kunna uträtta. Det är en ynnest att få ha en så lång båge som jag har i den här berättelsen.

Skådespelare minns med ett leende tillbaka på den stressiga inspelningen, som påbörjades i Almedalen förra sommaren:

- Vi filmade när Almedalsveckan startade. Det var total gerillafilmning med två team runt om i Almedalen, med tusentals människor som vallfärdade fram och tillbaka. Vi ville få med så mycket som möjligt från Almedalsveckan, och filmade 15-20 timmar om dagen. Det var spännande, en otroligt häftig sommar.
 
Regissör Håkan Lindhé får sista ordet under seminariet i Göteborg:

- Det är intressant att göra något spännande, utan poliser eller mördade tonårstjejer. Jag vill att det ska vara spännande att se hur det faktiskt går för dessa människor.
 
 
"Den inre cirkeln" har premiär 22 mars på Viaplay.
| 31 januari 2019 18:00 |