Serie

Skribent

Alexander Kardelo

8 september 2022 | 07:00

Skådespelarna slår tillbaka mot kritiken: ”Midgård är multikulturellt”

Stjärnorna i "Maktens ringar" har ett meddelande till alla gnällspikar: "Människor av alla hudfärger hör hemma i Midgård och de är här för att stanna."
”Sagan om ringen: Maktens ringar” blev Amazons största streamingpremiär någonsin, med 25 miljoner strömstarter under premiärdygnet. Men allt är inte frid och fröjd i Midgård. Skådespelarna i höstens fantasyserie har fått nog av troll och rasistiska påhopp online.
 
I ett gemensamt uttalande som släpptes via Twitter inatt skriver de att ”Tolkien har skapat en multikulturell värld… Midgård har aldrig varit helt vitt”.
 
Inlägget är en kommentar på den kritik som började långt innan seriens premiär, där en del ”fans” har haft problem med castingen av icke-vita skådespelare i roller som alver eller dvärgar.
 
 

"Tolkiens värld är mångkulturell"

 
"Vi, skådespelarna i "Maktens ringar", står tillsammans i absolut solidaritet mot den obevekliga rasism, de hot, trakasserier och övergrepp som vissa av våra färgade kollegor utsätts för dagligen. Vi vägrar att ignorera det eller tolerera det", står det att läsa i meddelandet.
 
"JRR Tolkien skapade en värld som per definition är mångkulturell. En värld där fria folk från olika raser och kulturer går samman, i gemenskap, för att besegra ondskans krafter. "Maktens ringar" återspeglar det. Vår värld har aldrig varit helt vit, fantasygenren har aldrig varit helt vit, Midgård är inte helt vitt. Människor av alla hudfärger hör hemma i Midgård och de är här för att stanna."
 
Samtidigt tackar man de tittare som står upp för serien, med en särskild hälsning till färgade fans som också fått utstå glåpord i diverse kommentarsfält.
 
 

Får stöd av original-hobbitarna

 
Ensemblen i "Maktens ringar" får stöd från skådespelarna i den ursprungliga "Sagan om ringen"-trilogin. Elijah Wood och hans hobbit-polare Dominic Monaghan och Billy Boyd poserar på Twitter med t-shirtar där "Ni är alla välkomna här" står skrivet på alviska.
 
 

"Det fanns inga alver som såg ut som jag"

 
Inför premiären pratade MovieZine med den puertoricanske skådespelaren Ismael Cruz Cordova, som i serien har en av de stora rollerna som alven Arondir. Han berättar hur han ville spela alv ända sedan han föll för Peter Jacksons "Sagan om ringen"-trilogi:
 
- Där fanns inga alver som såg ut som jag, vilket folk också poängterade för mig. När jag sade att jag ville vara en alv, så fick jag till svar att "du kan inte vara en alv". Så det blev bara en slags dröm som jag höll för mig själv. När jag nu faktiskt spelar en alv, så känns det på något sätt extra speciellt för mig. Det är något som den här serien har gjort väldigt bra.
 
 
Såklart tolererar vi varken rasism eller kränkande kommentarer i MovieZines kommentarsfält. Ha gärna åsikter om film och serier, vi vet att det är ett stort intresse som engagerar många och kan väcka känslor. Men vårt community bygger på en ömsesidig respekt bland våra medlemmar och läsare, inga former av hat kommer tolereras.
| 8 september 2022 07:00 |