SPONSRAT

Skribent

MovieZine

19 februari 2022 | 08:40

VOD-premiär för "Mad Dog": Äntligen en inblick i den svenska MMA-scenen

Reza ”Mad Dog” Madadi är en av Sveriges mest uppmärksammade MMA-stjärnor. När han döms till fängelse förlorar han allt. Hans historia berättas i dokumentären "Mad Dog", nu på video-on-demand.
MMA, sporten som för några år sedan ofta benämndes som en barbarisk och ociviliserad sport har i och med svenska framgångar blivit en del av den accepterade mainstream-sporten. Flertalet galor har arrangerats i Sverige och svenska talanger slår sig ständigt fram (bokstavligen talat) genom tuff internationell konkurrens, både i UFC, amatörlandslaget och mindre turneringar. Summa summarum; svenskar är duktiga på kampsport och publikstödet blir allt större. 
 
Det saknas dock en jordnära inblick bakom kulisserna på den svenska MMA-scenen; vilka är människorna bakom handskarna? hur ser förberedelserna ut? Och vad ger sporten sin särart? Svaren på de frågorna och mycket mer finner vi i dokumentären ”Mad Dog: From Chaos to Comeback”.
 
 

För dem som inte vet vem ”Mad Dog” är

 
Reza ”Mad Dog” Madadi är en av frontfigurerna i svensk MMA. Tillsammans med sina kollegor från det välkända gymmet Allstar (Alexander Gustafsson, Ilir Latifi, Khamzat Chimaev m.fl.) har han varit en viktig del i att etablera Sverige på den internationella kampsportskartan. 
 
Reza kom in i UFC 2011 efter att ha skördat 11 imponerande vinster i mindre turneringar runtom i Europa. Väl inne i organisationens lättviktsdivision så plockade han på sig två vinster genom submission och en (i mångas mening felaktig) förlust genom domslut. Framtiden såg ljus ut och Reza omnämndes som en av de hetaste kandidaterna för lättviktsbältet. Men framgångssagan kom att gå i tusen bitar över en natt, och det är här dokumentären tar vid.
 
 

En berättelse för alla

 
”Mad Dog: From Chaos to Comeback” är en personlig berättelse i emotionell och episk tappning som utspelar sig över flera års tid. Rezas krokiga livsöde är allt annat än en dans på rosor och mantrat ”ge aldrig upp” förmedlas med ny innebörd. Dokumentären är således bra mycket mer än ett sportreportage – det är en stor berättelse där Rezas upplevelser står i centrum, MMA:n finns i periferin.
 

Och definitivt en för MMA-fans

 
För MMA-fans är dokumentären ett måste. Den bjuder in till en-bakom-kulisserna-upplevelse där vi tas bortom ronderna i buren. Vi får en förstahandsinblick i månaderna innan en fight, den hårda träningen, de tekniska förberedelserna, politiken kring kontrakten, relationen mellan fighter och manager, sportens natur och det mentala kriget mellan motståndarna. 
 
Dessutom är Reza en fighter som många nya MMA-fans inte vet så mycket om. Reza kom in i UFC relativt tidigt, långt före många nutida fans började engagera sig i sporten. Därför är det få som känner till hans fighting-historik, än mindre hans personliga uppförsbackar. För de flesta blir det därför lite av en live-känsla att se dokumentären.
 
 

Svensk MMA har mer att berätta

 
Genren är onekligen smal och förmodligen inte allmänt erkänd. Men att få följa sportikoner mot sina mål, genom motgångar och dalar, är någonting som alltid fascinerat tittare. Vare sig det är fiktion, så som i ”Warrior” eller ”Rocky”, eller dokumentärt som i detta fall, så finns det någonting oerhört tilltalande med den premissen. Inte minst gäller detta kampsporter – vinna-eller-försvinna-formatet inducerar automatiskt gåshud.
 
Med det sagt tror jag det finns utrymme för att uppmärksamma svenska kampsportare i större utsträckning. Det krävs människor av en viss kaliber för att ge sig in i den oförsonliga sporten.
 
Och dessa människor bär ofta på starka berättelser. Reza ”Mad Dog” Madadi är ett superbt typexempel.
 
 
Jacob Wahlqvist
 
"Mad Dog: From Chaos to Comeback" finns nu att se på video-on-demand hos SF Anytime, Itunes, Viaplay, Google, Rakuten TV och Triart Play.
| 19 februari 2022 08:40 |