Film

Skribent

Annika Andersson

3 maj 2018 | 19:30

Inspelningen av vinterns kärlekskomedi "Lyckligare kan ingen vara" är igång

Vinterns svenska romantiska komedi – ”Lyckligare kan ingen vara” av Staffan Lindberg - ska börja spelas in. MovieZine fick träffa regissören och den stjärnspäckade rollbesättningen på en pressträff i Göteborg.
Inspelningarna av Staffan Lindbergs ”Lyckligare kan ingen vara” börjar nu, och filmen beräknas få premiär på svenska biografer vintern 2018. Det är en romantisk komedi, vars handling kretsar runt fem par i olika generationer.

Parens gemensamma drivkraft är sökandet efter kärlek. Vår mänskliga längtan efter att älska och att bli älskad utlovas i Lindbergs regi, att bli till en både dråplig och rörande film, en film som han dessutom drömt om att få göra sedan många år tillbaka.

”Jag har i flera år burit på en dröm om att få göra en stor film om kärlek. Nu har drömmen blivit verklighet”, citeras Lindberg i pressutskicket. När MovieZine träffar honom för en pratstund under pressträffen i Göteborg, får vi tillfälle att prata mer om kärlekstemat:

- Bakgrunden är att jag älskar Richard Curtis ”Love Actually” och har i flera år tänkt att jag skulle vilja göra en multiplothistoria i Sverige, som har samma typ av historieberättande. Sen ju mer jag skrev, märkte jag att vi inte hade så mycket gemensamt egentligen, för att det har gått 15 år sedan den filmen gjordes och världen ser annorlunda ut.

- Som Helena af Sandeberg brukar så fint uttrycka det, så är det kärlek vi behöver. Det är det enda som egentligen berättigar oss att vara på det här klotet. Det är bensinen för livet.
 
 
"Staffan har beskrivit mitt liv"
 
Filmen har en stjärnspäckad rollista med David Hellenius, Helena af Sandeberg, Kjell Bergqvist, Sanna Sundqvist, Adam Lundgren, Celie Sparre, Filip Berg, Dilan Gwyn, Monica Albornoz och Eagle-Eye Cherry. Både Sandeberg och Bergqvist är med under pratstunden, och Sandeberg berättar om paralleller mellan sin roll och sitt egna liv:

- För mig är det som om Staffan beskrivit mitt liv, för jag är ju skådespelerska, och jag har ju bott i New York när jag var ung, och där var jag tillsammans med en kille som hette Eagle-Eye Cherry, och han spelar nu min man.

Bergqvists roll är en en äldre man som i filmens början fortfarande inte hittat den rätta, utan lever ensam med sin hund. Han berättar om sin inspiration till att hitta kärleken senare i livet:

- Farsan dog år 2000, och de [han och mamman] hade ju levt ihop hela livet. Två år senare träffade hon, hemma på middag hos en väninna, en gammal man. Han var änkling sedan några år tillbaka och hade käkat sin jävla mikropizza ensam i många år, och - de bli så galet förälskade!

- Hon var närmare 80. De satt i soffan och tittade på tv, och de åkte till Paris på bussresa, och de tindrade verkligen som tonåringar. En mamma som säger ”jag har aldrig varit så här lycklig i hela mitt liv”.
 
 
Men karaktärerna är inte alltigenom lyckliga. Samtidigt som filmen ska bli en ”må-bra-upplevelse” är den också tänkt som en kommentar till kravet på lycka. En pratstund med Hellenius, Sparre och Berg ger exempel på detta, då Berg jämför karaktärernas dilemman med den unga generationens krav att leva i positivitet hela tiden:

- Vi ska vara positiva, vi ska vara glada, vi ska ha snygga kroppar, och vara optimistiska. Forskning har visat att det har gått såpass långt nu, att när folk börjar känna oro, olycka eller depression, så har vi börjat se det som så fult, att vi tror att det är känslor vi direkt måste slå bort.

- Det tycker jag är lite sammanfattande för alla karaktärerna! Det är så jävla inte okej att må dåligt ett tag, utan då måste vi hitta lösningen med en gång!
 
Ingen vanlig romantisk komedi
 
Hellenius håller med, och ger sociala medier som exempel på hur enkelt det är att snabbt hitta en ny kärlek efter en kraschad relation, utan nog med tid emellan att få läka. Själv spelar han en medelålders taxichaufför i filmen, som under en körning möter sin ungdoms kärlek Sofia, skådespelerskan spelad av Sandeberg.

- Det gick inte en gång till att göra en helt vanlig romantisk komedi. Man vill på något sätt utöka budskapet i det, och addera till lite mer. Det känns som vi alla är inblandade i något som vi kanske inte gjort förut, och det blir man ju lite uppspelt av.

Och det känns onekligen som ett glatt gäng, där alla är peppade på att sätta igång med inspelningen. Sparre, till exempel, spelar en impulsiv barnmorska som gör allt för att passa in:

- Om hon träffar en kock, då är hon skitbra på att laga mat. Hon hamnar i situationer som hon undrar hur hon hamnade i, och måste lösa.

De olika karaktärerna kämpar med egenskaper och livskriser som vi kanske alla känner igen, men som här är dragna till sin spets. Hög igenkänningsfaktor utlovas. Och vad gäller lyckotemat gör Lindberg ett avslöjande:

- Det finns en liten ironi i titeln. Bloggen [som en av karaktärerna driver] heter ”Lyckligare kan ingen vara” och jag kan säga att hon får ändra namn på den sen.

I väntan på det färdiga resultatet ber jag om filmtips på några härliga romantiska komedier som inspirerat dem. Lindberg tycker Curtis tre filmer ”Notting Hill”, ”Fyra bröllop och en begravning” och ”Love Actually” är underbara. Sandberg älskar ”Livet från den ljusa sidan”, medan Bergqvist föreslår ”Vi som älskade varann så mycket”.

”Lyckligare kan ingen vara” beräknas få premiär på svenska biografer under vintern 2018.
| 3 maj 2018 19:30 |