Film

Skribent

Jakob Åsell

28 december 2016 | 13:00

Lyckad crowdfunding-kampanj för Stockholms nygamla kvalitetsbiograf

Med lyxiga fåtöljer, flotta 20-talsinteriörer, ett glas vin innan föreställningen och kvalitetsfilmer lika noggrant utvalda som råvarorna i bistron hoppas initiativtagarna till nyrestaureringen av gamla Bio Capitol locka Stockholmarna till stans lite bekvämare kvartersbio. Om man ska man tro den lyckade crowdfunding-kampanjen så är längtan efter en ny lyxbiograf i huvudstaden stor.
Bara lite över ett dygn tog det för Bio Capitols Kickstarter-kampanj att nå sitt mål på 250.000 kronor och än återstår det 29 insamlingsdagar till vad projektets initiativtagare kallar ”en biograf som inte riktigt finns i Stockholm än”. Det är filmdistributörerna NonStop Entertainment och Njutafilms som dragit igång projektet att bygga om gamla Capitol på Sant Eriksgatan 82 i Stockholm till en modern kvartersbio med inspiration hämtad från Londons och New Yorks lyxbiografer. Stockholmsbiografen som öppnade redan 1926 har bytt namn flera gånger och har sen den stängde i mitten av 80-talet agerat bland annat musiklokal, teater och Tv-studio. Men nu ska det bli biograf av Capitol igen för första gången på över 30 år.

Med en vinbar och bistro som serverar både frukost, lunch och middag riktar man sig till en vuxnare publik som vill njuta av en bit mat innan filmen eller ha möjlighet att äta och dricka i salongen. Målet är att återskapa detaljer och former från den ursprungliga salongen som öppnade redan 1926, inspireras av den eleganta 1920-talsklassicismen och återge Capitol sin forna glans på ett nutida sätt.

”Vi vill skapa en vuxnare filmupplevelse. Vi tror att det finns behov och utrymme för en biograf designad för en kunnig och initierad publik med höga krav på mat, dryck, komfort och bemötande. Vi tänker att det handlar om bra film, ett glas vin före eller efter föreställningen och sköna fåtöljer. En helkväll i Vasastan.”, skriver man på sin Kickstarter-sida.

I skrivande stund har kampanjens 358 backers samlat ihop dryga 466,000 kronor vilket gör att man knappar in på sitt första så kallade ”stretch goal" vid 500.000 kronor. Når man den gränsen lovar man att installera två 35mm-projekteror för att kunna visa riktiga filmkopior precis som i Quentin Tarantinos New Beverly Cinema i Los Angeles eller Metrograph i New York. Når man ännu längre med insamlingen utlovas bland annat lyxinredning, lyxljud, en flygel, mobila bardiskar och en extra salong salong i källaren.

Biograf Capitol väntas slå upp portarna hösten 2017. Läs mer om kampanjen och var med och bidra HÄR.
| 28 december 2016 13:00 |