Film

Skribent

Anna Thunman Sköld

3 mars 2014 | 18:01

Luke Pasqualino om "Musketörerna"-rollen

I kväll börjar TV4 sända BBC:s version av Alexander den äldres klassiska äventyr "De tre musketörerna".

Som MovieZine kunde berätta i februari är det alltså TV4 som kommer visa det tiodelade matinédramat, som nyligen fått en andra säsong beställd. Man får föja D'Artagnan (Luke Pasqualino) och musketörerna Athos (Tom Burke), Aramis (Santiago Cabrera) och Porthos (Howard Charles) när de i 1600-talets Paris (fast inspelat i Prag) står enade, en för alla, alla för en mot kungaförrädare, lömska uppsåt och falna kvinnor. I rollen som intrigerande kardinal Richelieu syns Peter Capaldi.

I en intervju för BBC berättar den forna "Skins"-stjärnan Luke Pasqualino om rollen som D'Artagnan, hur hans italienska arv spelade in och den tuffa träningen inför inspelningarna.

Vad lockade dig med rollen?

- Framför allt för att det handlar om musketörerna, jag brukade kolla på "Dogtanian and the Muskehounds" och liknande när jag var liten. Jag kände alltså till historien och rollfigurerna redan innan, vilket gjorde det hela ännu mer lockande.

Förberedde du dig på något särskilt sätt inför rollen?

- Egentligen inte, det enda jag gjorde var att titta på några av de tidigare filmerna, den regisserad av Dick Lester, den med Charlie Sheen och Kiefer Sutherland, och den som kom 2011 med Logan Lerman. Jag ville se vad andra gjort med sina roller och hur musketörerna porträtterades.

Berätta om boot campen i Prag.

- Vi bodde i en vecka på ett slott utanför Prag och det var verkligen ett boot camp! Det var fysträning, gå upp löjligt tidigt på mornarna för att rida i två timmar, för att sen ha två timmars svärdträning, sen en kort lunch och så tillbaka till hästridningen och svärdfajtandet. Det var non-stop! Men det var värdefullt, det preppade oss ordentligt och gav oss ett försprång till resten av inspelningen.

Vad kan du berätta om din rollfigur, D'Artagnan?

- Tom, som spelar Athos, sa en sån träffande sak till mig häromdagen, att var och en av musketörerna har sina egna fixerade drag. D'Artagnans är hans impulsiva natur. Innan vi började filma sade de till mig att de ville att det skulle märkas att han hade kort stubin och var spontan. Han är en hopplös romantiker också, det gäller att balansera de två dragen, vilket var något jag verkligen gillade.

Var det någon storyline du kände du särskilt kunde sympatisera med?

- Relationen han hade med sin far var en stor grej för mig eftersom min egen pappa och jag är som bästa vänner. Jag använde det när D'Artagnans far dör - vetskapen om hur det skulle kännas om det varit min egen pappa som dött, hur svårt det skulle vara för mig att hantera. Men annars handlar det mest om vänskap och lojalitet - jag kommer från en italiensk bakgrund där sådana ideal är ristade i sten. Jag försökte få fram det så mycket som möjligt.

Vad hoppas du att tittarna ska få ut av serien?


- Jag hoppas att publiken tar den för vad den är - jag vill inte att de ska tro att det här liknar någon av de andra sätten musketörerna porträtteras på förut. Jag tycker att vi har fått till en väldigt annorlunda vibb. Ta bara det faktumet att vi faktiskt använder musköter.

"Musketörerna", visas på måndagar med premiär i kväll, klockan 21.00 i TV4.

| 3 mars 2014 18:01 |