Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

21 juni 2018 | 18:00

"Luke Cage" krossar allt motstånd med den nya säsongen

Nya "Luke Cage" lyckas leverera en av de bästa Marvel-säsongerna hittills hos Netflix.
Den andra säsongen av "Luke Cage" blir den nionde delen av Marvels samarbete med Netflix. Sedan den första säsongen av "Daredevil" damp ned i början av april 2015, har det alltså hunnit bli en hel del superhjältesäsonger hos Netflix - av väldigt varierad kvalitet.
 
Jag var därför inte alls särskilt taggad på den nya säsongen av "Luke Cage", särskilt med tanke på att jag inte alls gillade den andra halvan av den första. Lyckligtvis gav jag den andra säsongen en chans ändå.
 
Den nya säsongen är nämligen en av de starkaste Marvels-säsongerna hittills hos Netflix - med det tveklöst mest intressanta slutet. Jag har nog aldrig varit så peppad på att få se fortsättningen av en Netflix/Marvel-serie, som jag nu är efter att ha sett färdigt "Luke Cages" andra säsong. Den är fortfarande något för lång och hade tjänat på att kapa bort något, eller några, överflödiga avsnitt. Men på det stora hela är det en med beröm godkänd säsong. 
 

Huvuden börjar rulla direkt efter att den nya "skurken" introducerats

 
 
Den första säsongens största fiende till Luke blev utan tvekan Mariah Dillard, vars grepp om nattklubben Harlems Paradise cementerade hennes status som drottningen av den undre världen - i Harlem.
 
Det är också stadsdelen Harlem, specifikt, som "Luke Cage" har svurit att försvara. Med sin skottsäkra hud, och faktumet att det "endast" är Harlems öde som står på spel - blir det aldrig konstigt att han försöker ta sig an Harlems alla skurkar på egen hand. Trots att vi senast såg Luke tillsammans med resten av Hells Kitchen-hjältarna i "The Defenders".
 
Under säsong två introduceras även en helt ny skurk; Bushmaster. Till skillnad från Mariah Dillard, som vid sidan av det kriminella även är en folkvald politiker och offentlig person, är Bushmaster en mycket råare och mer hänsynslös Harlem-fiende. Huvuden börjar bokstavligen att rulla, kort efter att han introducerats.
 

Musiken är klockren!

 
 
Jag vet inte riktigt hur många av er som gillar superhjälte-serier... som också såg "Twin Peaks: The Return" förra sommaren. I den serien bjöds vi i alla fall, åtminstone en gång per avsnitt, på ett framträdande från någon känd artist på en nattklubb i serien. 
 
På samma sätt bjuds vi på riktigt grymma framträdanden på nattklubben Harlem Paradises scen under den andra säsongen av "Luke Cage". Till skillnad från i "Twin Peaks", där musikinslagen många gånger helt fick handlingen att stanna upp, flyter musiken samman med handlingen i "Luke Cage" på ett väldigt imponerande och passande sätt.
 
Användandet av musikinslagen får "Luke Cage" att stå ut i mängden i den uppsjö av superhjälteserier vi nu har att tillgå. Som alltid när det kommer till musik, är uppskattningen av den högst personlig - vissa kommer att hata hur stor del den har fått, medan andra (likt mig) kommer älska den.
 

Bra kemi mellan rätt karaktärer

 
 
Även om Luke i första hand vill beskydda sitt Harlem själv, var kemin mellan honom och Danny "Iron Fist" Rand i "The Defenders" en av den säsongens bästa delar. Det kommer därför inte som någon större överraskning att Luke och Danny kommer få en del att göra tillsammans under säsongens gång. Även om seriens fokus alltid, givetvis, ligger på Luke och hans skrukproblem.
 
Vid sidan av Luke får vi även följa Misty Knights återhämtning, efter händelserna i slutet av "The Defenders" när hon fick sin arm avhuggen. Colleen Wing, som vi tidigare sett i "Iron Fist" och "The Defenders", har tillsammans med Misty en nästan lika stark kemi som våra båda huvudrollsinnehavare. Även om deras del i den andra säsongen av "Luke Cage" är förhållandevis liten, hoppas jag att vi får se ännu mer av den i den kommande "Iron Fist"-säsongen.
 

Reg E. Catheys ande (och djupa stämma) vilar över säsongen

 
 
Avslutningsvis så måste jag även nämna att Lukes pappa, pastor James Lucas, spelas av den nu bortgångne skådespelaren Reg E. Cathey. Han har visserligen inte jättemånga scener, men rollen som Lukes pappa är ändå central för handlingen under bit av säsongen - och insatsen från Catheys sida är fenomenal. Det är fint att se att en sådan grym prestation trots allt kommer att bli det sista vi får se av honom.
 
Även om du på förhand kanske känner dig trött och färdig med Netflix Marvel-serier, råder jag dig ändå att ge den andra säsongen av "Luke Cage" en chans. Musiken, Cathey och det intressanta slutet är anledning nog att ge den en chans!
 
 
Den andra säsongen av "Luke Cage" får premiär imorgon, den 22 juni - och består av totalt 13 nya avsnitt.
 
Har du sett fram emot den andra säsong av "Luke Cage" - eller har du fått nog av Marvel hos Netflix? Kommentera gärna nedan!
| 21 juni 2018 18:00 |