Film

Skribent

MovieZine.se

23 juli 2013 | 22:01

Lukas Moodyssons "Vi är bäst!" till Toronto

Nu presenterar filmfestivalen i Toronto de första titlarna som valts ut till årets festival. En av dem är Lukas Moodyssons nya film "Vi är bäst!", som presenteras i en specialsektion för "ledande internationella filmskapare".

Toronto International Film Festival är Nordamerikas största filmfestival och anses som en av de viktigaste i världen. Festivalen har tidigare visat Moodyssons "Fucking Åmål", "Lilja 4-ever" och "Ett hål i mitt hjärta", och har nu bjudit in "Vi är bäst!" till programmet Special Presentations, som är för "högprofilerade premiärer och ledande internationella filmskapare".

Steve Gravestock, Torontos programchef för nordisk film, kommenterar:

- Moodysson är en av de mest betydelsefulla europeiska filmskapare som kommit fram de senaste 15 åren. Hans filmer präglas av en mångsidighet, ett modigt formspråk och, förmodligen viktigast av allt, en djup medkänsla för alla de som hamnat vid sidan av i samhället. "Vi är bäst!" är en av hans mest charmerande och empatiska filmer hittills.

Filmen utspelar sig 1982 och är en film om Bobo, Klara och Hedvig. Tre tjejer som är 13 år. Som drar runt på gatorna och babblar. Som är modiga och tuffa och starka och svaga och förvirrade och knasiga. Som startar ett punkband utan att ha instrument att spela på, trots att alla säger att punken är död. Seriealbumet "Aldrig godnatt" av Coco Moodysson ligger till grund för berättelsen.

Årets festival i Toronto äger rum den 5-15 september. "Vi är bäst!" har svensk premiär den 11 oktober.

| 23 juli 2013 22:01 |