Film

Skribent

Alexander Kardelo

8 september 2023 | 11:00

Lukas Moodyssons första film på tio år: "Det kanske är en korkad idé"

Nu återvänder han till de älskvärda karaktärerna i mötte i "Tillsammans" år 2000. Variety har den första intervjun.
I dagarna inleddes Toronto Film Festival och en av de stora svenska filmerna i programmet är "Tillsammans 99".
 
En gång i tiden hyllades Lukas Moodysson som nästa geni från Film-Sverige - "Fucking Åmål", "Tillsammans" och "Lilja 4-ever" vittnade om starten på en strålande karriär. Nu har han inte gjort en långfilm på tio år. Är "Tillsammans 99" den comeback vi hoppas på? Vi väntar med spänning på att få läsa de första recensionerna från TIFF, men under tiden har regissören pratat med Variety om sin nya film.
 
- Jag ville göra en film om hur tiden passerar, men också om känslan hur tiden står still. En film om hur folks drömmar dör medan de också fortsätter att leva, säger han.
 
- Jag vet inte, det är antagligen en korkad idé men det blev en vacker film. Jag älskar den. Många bra saker börjar med dumma idéer. I filmen får de den dumma idén att ordna en återförening. Det blir katastrof, men på ett bra sätt. Bra saker kommer ut det.
 
Foto: TIFF
 
Skulle han vilja återbesöka andra karaktärer, från filmer som "Fucking Åmål" eller "Vi är bäst"? Moodysson svarar:
 
- Kanske "Ett hål i mitt hjärta". Eller "Vi är bäst", när de har blivit 60, 70, 80 år gamla.
 
Och jo - han är väl medveten om att den nya filmen har dröjt länge. Även om det hanns med en tv-serie ("Gösta") så har fansen inte fått se mycket av Moodysson på senare år.
 
- Jag vill jobba snabbare i framtiden. Men det känns som att det blir allt svårare att finansiera filmer. Så det kanske blir en bok eller teater innan jag gör nästa film. Jag ville lära ut, men de svenska filmskolorna var inte särskilt intresserade så jag gav upp.
 
 
"Tillsammans 99" får svensk biopremiär den 13 oktober.
| 8 september 2023 11:00 |