Skribent

MovieZine.se

21 december 2013 | 11:01

Lucka 21 - Filmåret enligt Victor Schultz

Varje dag fram till jul låter vi en filmskribent sammanfatta filmåret och blicka fram mot 2014.

I MovieZines julkalender får svenska filmskribenter lista sina fem favoritfilmer från 2013 och svara på några frågor om det filmår som gått och det som komma skall. Idag är det Nöjesguidens filmskribent Victor Schultz som får ta plats i julkalendern.

Årets 5 bästa filmer:

"Zero Dark Thirty": Vad världspolitiken handlat om under 2000-talet sammanfattat med explicita tortyrscener och förstklassig action. Kathryn Bigelow är vår tids Coppola.

"Frances Ha": Efter trötta Greenberg slog sig Noah Baumbach ihop med Greta Gerwig och levererade den bästa New Yorkskildringen sedan Whit Stillmans "Metropolitan". Svartvitt, snygg och lagom problematisk är "Frances Ha" en perfekt projektionsyta för alla krisande storstadsbor mellan 20 och 30.

"Spring Breakers": Om "Zero Dark Thirty" sammanfattade världspolitiken under nollnolltalet gjorde "Spring Breakers" det samma med populärkulturen. Lika hypersexuell, episk och kontroversiell som en twerkande Miley Cyrus.

"Paradis: Kärlek": Årets odiskutabelt mörkaste samtidsskildring som göttar ner sig i kolonialism, prostitution, könsroller och globalisering.

"Stoker": Om årets snyggaste film ska koras är "Stoker" solklar etta. Filmens scenografi, kostym och bildspråk är exklusivt, övertydligt och välkomponerat, Ungefär som annonserna i ett glättigt livsstilsmagasin i stil med Vanity Fair eller Harper's Bazaar. Att det dessutom handlar om en förstklassig mordgåta gör inte saken sämre.

Vad kommer vi att minnas från filmåret 2013?

– Att det Terrence Malick-iska bildspråket blev omodernt.

Vilken film ser du mest fram emot nästa år?

– "Under Pyramiden", Axel Peterséns uppföljare till "Avalon" tror jag kan bli något särskilt. En äventyrsfilm med fokus på konstvärlden och konsthandeln som utspelar sig under den arabiska våren.

Vilken filmskapare vill du se mer av kommande året?

– Alex Garland, som bland annat skrivit manus till underskattade seriehjälterullen "Dredd" och zombieklassikern "28 dagar senare" regidebuterar med filmen "Ex Machina", sci-fi-thriller med bland annat Alicia Vikander.

Har du missat någon av de tidigare luckorna? Se dem här:

Lucka 1 – Roger Wilson

Lucka 2 – Mats Karlsson

Lucka 3 – Hans Wiklund

Lucka 4 – Rebecca Unnerud

Lucka 5 - Helena Lindblad

Lucka 6 - Patrik Jonsson

Lucka 7 - Gunnar Rehlin

Lucka 8 - Lotta Zachrisson

Lucka 9 - Jonas Holmberg

Lucka 10 - Jakob Åsell

Lucka 11 - Nina Asarnoj

Lucka 12 - Fredrik Adolvsson

Lucka 13 - Lisa Bergström

Lucka 14 - Victoria Machmudov

Lucka 15 - Hynek Pallas

Lucka 16 - Anna Thunman Sköld

Lucka 17 - Jacob Lundström

Lucka 18 - Andreas Samuelson

Lucka 19 - Wanda Bendjelloul

Lucka 20 - Jonna Vanhatalo Birro

| 21 december 2013 11:01 |