Skribent

Mats Karlsson

5 augusti 2010 | 17:29

Lucas donerar halva sin förmögenhet

George Lucas är en av 40 miljardärer som väljer att donera halva sin förmögenhet till välgörenhet.

George Lucas är en av Hollywoods rikaste personer och sägs vara god för 3.5 miljarder dollar (drygt 24 miljarder svenska kronor). Lucas ligger bakom succéer som "Star Wars" och "Indiana Jones" samt är grundaren till ILM (Industrial Light and Magic).

Nu är Lucas en av de 40 miljardärer som har gått och lovat att skänka minst halva deras förmögenhet till välgörenhet, antingen under deras livstid eller efter deras död, rapporterar NPR. Lucas är den enda i Hollywood som väljer att göra detta. Övriga kända miljardärer är Bill Gates, Ted Turner,  Warren Buffett, T. Boone Pickens och Michel Bloomberg.

Idén bakom denna uppseendeväckande och plötsliga välgörenhet kom till under hemliga välgörnhetsmöten som dessa filantroper har deltagit i. Bloomberg har såsom de andra sagt att han gav detta löfte för att han har mer pengar än vad han behöver.

- Om man verkligen bryr sig om sin familj tycker jag att det är bättre att göra världen bättre för dina barn än att bara ge dem pengar, säger Bloomberg.

Buffett som är världens nästrikaste man med en förmögenhet på 60 miljarder dollar har lovat att skänka 99% av hans förmögenhet till välgörenhet.

| 5 augusti 2010 17:29 |