VENEDIG 2022

Skribent

Jonna Vanhatalo

11 september 2022 | 06:00

Venedig 2022: Luca Guadagnino vann regipriset för sitt kannibaldrama

De stora vinnarna i Venedig var ”Bones and All” och ”The Banshees of Inisherin”, med två priser var. I övrigt var det hyfsat spridda prisskurar under filmfestivalens final. Här är vinnarna.
Filmfestivalen i Venedig är slut efter 12 fullspäckade dagar. Det har på repertoaren varit högt och lågt, gråt, skratt och skrik. Vi i publiken har förundrats, fascinerats och förtrollats. Detta var året då biosalongerna äntligen kunde fyllas och filmerna på allvar hyllas igen.
 
Under lördagskvällen delades årets priser ut under ledning av juryns ordförande Julianne Moore.
 
Priset för bästa film - Guldlejonet - gick för tredje året i rad till en kvinna när Laura Poitras belönades för sin fina dokumentärfilm om konstnären Nan Goldin. Förra året tog Audrey Diwan emot priset för ”Happening” och året innan kammade Chloe Zhao hem det för ”Nomadland”.
 
Silverlejonet, för bästa regi, gick till Luca Guadagnino för ”Bones and All”. Priset för bästa manus gavs till Martin McDonagh för ”The Banshees of Inisherin”, och stora jurypriset mottogs av Alice Diop för ”Saint Omer”.
 
Bästa unga aktör blev i år Taylor Russell från ”Bones and All” och bästa kvinnliga skådespelare blev, inte alls överraskande, Cate Blanchett för ”Tár”. Mer oväntat var det att Brendan Fraser inte tog hem priset för bästa manliga skådespelare. Det gick istället till Colin Farrell i ”The Banshees of Inisherin”.
 
Förra året kammade några Netflix-titlar (”Guds hand”, ”The Lost daughter” och ”The Power of the Dog”) hem flera av de mest prestigefyllda priserna. I år var det inte samma framgång och båda omtalade filmerna ”Bardo” av Alejandro G. Inárritu och ”Blonde” av Andrew Dominik, fick åka hem tomhänta.
| 11 september 2022 06:00 |