Serie

Skribent

Melody Sasha Ohlsson

23 juni 2023 | 12:00

Är "Secret Invasion" Marvel-serien vi alla väntat på?

Så har "Secret Invasion" äntligen släpps - kommer det att bli en topp eller flopp? Här är vår recap av premiäravsnittet av den första serien från MCU fas fem!
Secret Invasion är den första serien som släpps i Marvel Cinematic Universe fas fem och det hintades tidigt om ett mörkt spiondrama i stil med den hyllade Captain America-filmen "Winter Soldier". Nu har första avsnittet sänts på Disney+ och här är vad vi har att säga om det första avsnittet!
 
Secret Invasion tar sin början bland mörka bakgator och gömda utrymmen i Moskva under mitten av 2025, vilket är nutid i MCUs tidslinje om jag kan den så väl som jag tror. Den första karaktären vi stöter på är en bekant sådan, nämligen Martin Freemans Everett Ross som stämt möte med en annan agent vid namn Prescod som har en egen teori kring de terrorattacker som drabbar världen med jämna mellanrum.
 
Olivia Colman har äntligen fått sin efterlängtade roll i MCU i "Secret Invasion"
 
Ross är övertygad om att Skrullerna ligger bakom dem och låter som en desperat konspirationsteoretiker när han försöker övertyga en tveksam Ross om sin sanning. När Ross vill ta med sig bevisen därifrån blir han attackerad av Prescod och måste skjuta honom innan han flyr ut i Moskvanatten på jakt efter en upphämtningsplats varifrån han kan ta sig i säkerhet. Dit hinner han dock aldrig utan blir jagad in i döden, en död som bevisar att han egentligen aldrig var Ross utan en Skrull och att den som jagade honom faktiskt inte är någon annan än Talos, alltså the good guy Skrull som vi lärde känna i filmen Captain Marvel.
 
Redan här inser tittaren vad som är Secret Invasions stora budskap: du kan inte lita på någon för alla kan vara någon annan än de säger sig vara. Skrullerna har ju nämligen förmågan att byta skepnad till vad som helst som de sett, något de självklart utnyttjar maximalt när de planerar världsherravälde.
 
Luttrad och skakad efter Infinity War - Nick Fury är sig inte lik i "Secret Invasion"
 
Efter en explosiv start fortsätter Secret Invasion i samma tempo med att Nick Fury återvänder till jorden efter att ha tillbringat några år på Skrullernas rymdfarkost. Det är en jagad och hågad Fury (Samuel L Jackson) vi möter dock, och det påpekas flera gånger av människor runt honom hur han inte varit densamma efter blippen i "Avengers: Infinity War" som raderade hälften av jordens befolkning.
 
Kanske är det en metafor för Marvel själva? För ska vi vara helt ärliga så är det få projekt sen den slutgiltiga Avengers-filmen som Marvel verkligen uppnått framgång med: vilket håll de än riktar sig mot lyckas det svikta såpass mycket att det inte håller hela vägen fram. Förrän kanske.. nu?
 
"Secret Invasion" börjar nämligen lovande, mycket lovande. Den är fartfylld och innehåller mer spänning än de flesta senaste MCU-projekt tillsammans bara i ett enda avsnitt. Ju mer det första avsnittet utvecklas, desto mer stärks mina förhoppningar snarare än grusas: dubbelspelet på flera håll förstärker spänningen, såväl tidigare skådespelare som nytillkomna visar sig från sin bästa sida och under hela avsnittets gång finns en viss mystik i luften, en undran om vad som komma skall och kanske främst: vem som kommer att överleva det.
 
För Secret Invasion visar tydligt i första avsnittet att det är en serie som inte är rädd för att ta svåra beslut när den kallblodigt avrättar Mariah Hill under sista minuterna, en karaktär som varit med oss under många år. Det är en serie som inte verkar ta den lätta vägen ut utan istället slingrar in sig i en labyrint av mörka möjligheter, potentiella antihjältar och svek från de närmst hjärtat.
 
Kan Secret Invasion vara den mörka, spännande och brutala Marvel-serien vi alla väntat på? Jag vet inte än, men mina förhoppningar har definitivt höjts.
 
"Secret Invasion" streamas på Disney+
 
Vad tycker ni om första av avsnittet ?
| 23 juni 2023 12:00 |