Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

17 mars 2014 | 16:01

"Lost"-svaren du väntat på

I helgen firades tioårsjubileet av "Lost" med en återträff på TV-festivalen Paleyfest i Los Angeles.

Utöver seriens showrunners Damon Lindelof och Carlton Cuse fanns Josh Holloway (Sawyer), Yunjin Kim (Sun), Jorge Garcia (Hurley), Ian Somerhalder (Boone), Maggie Grace (Shannon), Henry Ian Cusick (Desmond) och Malcolm David Kelley (Walt) på plats.

Här är vad de hade att säga, i ett urval från TVLine och THR. *Spoilers* givetvis om du inte sett "Lost" och planerat att göra det.

På den brännande frågan om alla på planet redan var döda när de hamnade på ön, svarade Carlton Cuse.

-  Nej, de var inte döda hela tiden.

Så hej då för teorin om att ön var skärselden. Tydligen var det en reklampaus som ledde till så mycken förvirring angående detta. För i finalavsnittet får man se det kraschade planet stå tomt på stranden vilket antydde att alla var döda, men enligt Cuse var detta bara en nödlösning för att få till en buffert mellan en reklampaus och själva finalscenen. De hade slut på inklippsbilder och tog i desperation den med planet.

- Tittarna såg bilderna av det tomma planet och det förvärrade förvirringen, säger han.

- Rollfigurerna överlevde kraschen och var verkligen på en riktig ö. Men i slutet i finalen? Ja, då var alla döda när de möttes upp i himlen i den där kyrkscenen.

Cuse tillade också att beslutet att ha med den där serien av efterlivsporträtt var något som bestämdes tidigt och att han och Lindelof hade långa diskussioner om det.

- "Lost" var en serie om folk på en ö mitt i ingenstans, men metaforiskt var de vilsna i sina liv och behövde mening och upprättelse. Slutet behövde därför vara andligt.

Skådespelarna har under årens lopp fått höra många av tittarnas egna teorier, Jorge Garcia som spelade fan-favoriten Hurley (och som precis fått en återkommande roll i "Lost"-kollegan Daniel Dae Kims serie "Hawaii Five-0") avslöjade en av sina favoriter:

- En kille sa en gång att när planet var i luften så blev vi alla klonade. Så historien om "Lost" var egentligen historien om våra kloner.

Som många "Lost"-fans vet, var det från början tänkt att Jack (Matthew Fox) skulle ha dött redan i första avsnittet. Men de ändrade sig när TV-kanalen ABC hade invändningar.

- De sa att publiken kommer börja bry sig om den här karaktären och de kommer aldrig lita på er igen eller våga ty sig till någon av de andra karaktärerna om ni gör det, berättar Lindelöf.

En annan fråga som gäckat fansen är vilka människorna var som Sawyers och Juliets (Elizabeth Mitchell) grupp mötte till havs i säsong fems avsnitt "The Little Prince". De börjar bråka och Elizabeth skjuter en i den andra båten, men sen sker en tidsvurpa innan de hinner få veta vilka de andra var.

Enligt Lindelof fanns det en förklaring som skrevs in för att knyta ihop påsen, men...

- Vi skrev den scenen och den skulle visas i sista säsongen - och den besvarade verkligen vilka som befann sig på den där utriggaren - men alla våra manusförfattare tyckte det skulle vara coolare att inte ta med den... Fast scenen existerar på papper. I framtiden kommer vi förmodligen auktionera ut den för en god sak.

Men alla frågor kommer inte få svar. Någonsin. Cuse anser att det skulle vara "mästrande och tråkigt" att ge varje mysterium en lösning.

- Vi föredrog att berätta en känslosam historia om vad som hände med rollfigurerna istället.

Slutligen så erkände "Lost"-panelen också att de "kanske" råkat få med sig vissa föremål från serien hem. Lindelof har ett vardagsrumsbord som kanhända är gjort av luckan till Dharma-stationen, Cuse kan ha stationens nedräkningstimer i sin ägo och Garcias hem har möjligen tavlor liknande Hurleys...

Saknar du "Lost"? Kommentera nedan!

| 17 mars 2014 16:01 |