LISTA

Skribent

Melody Sasha Ohlsson

13 februari 2024 | 12:00

10 lögner om kärlek jag lärt mig från romantiska filmer

Det finns inga regler i kärlek och krig - men det finns lögner. Åtminstone om du lärt dig allt du kan om kärlek från filmernas värld - konsten imiterar inte verkligheten i detta fallet. Vad för lögner sprider egentligen filmer till sina kärlekstörstande tittare?
Kärlek vid första ögonkastet, giftermål där de lever lyckliga i alla sina dagar utan att någonsin tala om skilsmässa eller ligga med kollegan på jobbet, en aldrig sinande romantik trots småbarn med maginfluensa, dammråttor på hela golvet och räkningar som hopar sig. Kärleken övervinner allt det, lika lätt som Michael Jordan prickar basketkorgen dessutom.
 
I alla fall om vi ska tro filmens värld. Kärlek har alltid varit ett av de populäraste ämnena att visa upp för publiken på vita duken - för vem kan inte relatera till kärlek på något sätt?
 
Vare sig du känner den själv, plågas av den, eller önskar att du fann den så finns det en koppling mellan ditt hjärta och de som slår i filmen, något som filmskapare inte var sena med att utnyttja. De insåg att kärlek säljer, och de började sälja illusionen av den perfekta kärleken så mycket de kunde.
 
Resultatet? Vi människor som lever, dejtar och ligger i riktiga världen blev totalt lurade i vår tro och syn på kärlek - den är inte alls som i en lättsam amerikansk kärlekskomedi eller ett högtravande brittiskt kostymdrama, det är betydligt mer svett, tårar och dålig andedräkt inblandat…
 
Men vad exakt lurade filmerna i oss att tro på när det kommer till kärlek? Läs de 10 största lögnerna om kärlek som jag lärt mig genom filmer så får du veta:
 
Large 7f4445d161754a9e78f53541c22ff46e thisis
 

1. Kärlek varar för alltid

 
På film är allt det svåra över när du väl hittat din person och ni har deklarerat er kärlek till varandra (gärna i dramatiska manér). Efter det finns det liksom inga mer problem som kan uppstå - att bo ihop, dela vardagen, kanske gifta sig och skaffa barn, och se varandras sämre sidor 24/7 bjuder inte på några utmaningar alls!
 
HAH! Ni ville tro det va? Välkomna till relationshelvetet, kön för parterapi börjar där borta.
 
 

2. Att om en person brister ut i spontan sång tillägnad dig är endast romantiskt och inte alls galet

 
På film har det ju sin charm när filmens snygga huvudperson släpper loss sin ljuva röst för att sjunga sig in i sin kärleks hjärta, gärna framför hela skolan de går på eller mitt på stadens torg. I verkligheten leder det snarare till tvångsiläggning hos psykiatrin och skamkänslor du aldrig blir av med.
 
Large e130dbbc0c175e2977314fc841201607 wedding
 

3. När du blir kär vill du automatiskt gifta dig och skaffa barn

 
Det verkar vara ett rakt spår som man kliver in på vid förälskelse och sedan följer genom kärlek vidare till samboliv, förlovning, giftermål och till sist barn. Åtminstone i filmvärlden finns det ett likhetstecken mellan att älska någon och vilja föröka sig med den, gärna kvickt som attan.
 
I verkliga livet är det lätt att lura sig själv att det fungerar likadant, vi har trots allt starka normer om tvåsamhet och kärnfamiljen, men det det är precis lika normalt att inte känna att giftermål och barn är en självklarhet bara för att du älskar någon. Kanske är du typen som vill trippa på LSD på en strand i tropikerna när du är 47 år istället för att byta blöjor på sladdisen, och då ska du få göra det med.
 
 

4. Du är straight

 
Bara för att alla prinsessor i filmerna till slut finner en tvålfager prins som de lever lyckliga i alla dagar med betyder det inte att du också måste kyssa en massa manliga grodor i jakten på din alldeles egna prins. Faktum är att jag nog skulle börja leta bland prinsessorna istället; det finns ju en anledning att du som 11-åring googlade ”Am I an lesbian?” med hjärtat i halsgropen av både rädsla och spänning.
 
 

5. I äkta kärlek är du villig att gå igenom allt för personen

 
Nej, nej, nej. Det här tankesättet stoppar vi redan här. Att älska någon villkorslöst betyder inte att man ska acceptera att bli behandlad dåligt; vare sig personen gör det med flit eller ej.
 
På film kanske det finns en viss romantik i att skrika och gråta halva natten för att sedan ha passionerat sex bland röda sidenlakan men i verkliga livet kan jag lova att det inte uppstår någon destruktiv men sexig dragningskraft mellan er som i "Mr & Mrs Smith". Känslan påminner snarare om den tunga ångest som fyller kroppen, som att du levde i en loop av scenerna i "Eternal Sunshine of a Spotless Mind" innan Jim Carrey raderade sitt minne.
 
 

6. Om en kille är elak mot dig tycker han om dig

 
Dags att döda denna seglivade myt som vi lär små flickor redan på dagis: är någon dum mot dig är det INTE för att denne egentligen är kär i dig. Från och med nu slutar vi lära nya generationer att tolka att bli behandlade illa som en form av kärlek.
 
 

7. Han spelar svårfångad

 
Han svarar jättelångsamt på sms, och ibland inte alls.. Det är bara du som ringer och i helgen kunde han inte ses men gick ut och festade med sina polare istället.. Varför? Det är för att du är för bra för honom och han vet det, han börjar få så starka känslor att han skräms och skyddar sig själv genom att ta ett steg tillbaka.
 
Ungefär så skulle varje toxisk positiv beskrivning av situationen låta (fellow kvinnor, jag tittar på er). Sanningen är den att han nog bara helt enkelt inte är så jäkla intresserad av dig. Tyvärr.
 
 

8. Kvinnor är mycket mer känslosamma och ”crazy” än män

 
Det ser vi ju i varje film: kvinnan som tappar allt förstånd och skriker, nej vrålar på sin stackars man, brister i gråt av outgrundliga anledningar, går från 0-100 på en millisekund och gärna avslutar det hela med att kasta en drink i ansiktet på den stackars, rimliga mannen som bara sitter där helt lugnt och inte gör en fluga förnär. Sådana är ju män.
 
Att de inte kan vistas tillsammans på en fotbollsarena i fem minuter utan att börja slåss med varenda kotte i en annan lagtröja, det låtsas vi inte om.. Det var ju faktiskt foul!
 
 

9. Du kan aldrig vara riktigt lycklig som singel

 
Det finns tre typer av singelpersoner. Den första är den som söker efter kärlek med allt hen har, som fantiserar om sitt framtida bröllop. Den här personen brukar Paren™️ tycka om för de kan känna sig lite bättre som hittat någon, och dessutom spela matchmaker vid nästa vinkväll!
 
Typ nummer två är den klassiska playboyen: verkar älska singellivet, lever lyxigt, har nya, kortvariga relationer ständigt, ser inte meningen med att binda sig. Även denna person accepteras av Paren™️ för alla vet innerst inne att när hen väl tar tag i sina daddy issues och slutar stänga nattklubbar på vardagar kommer hen att stadga sig för livet, precis som nummer ett.
 
Till slut har vi typ nummer tre, den som är singel på riktigt. Som genuint faktiskt är intresserad av en relation eller kärlek, kanske inte just nu, kanske inte någonsin. Här börjar Paren™️ utveckla stressutslag och värmevallningar: hen kan väl inte mena på att det går att vara lycklig som singel?
 
Nej, nej, det är ju fullständigt omöjligt. Vi är skapta för tvåsamhet helt enkelt - även om vi avskyr personen vi är tillsammans med, känslorna dog ut för länge sedan och vi nu dagligen får kväva impulsen att blanda ner cyanid i hens smoothie. Det är trots allt bättre än att vara singel och olycklig.
 
 

10. Du måste älska den du förlorar oskulden med. Annars är du en slampa. Och blir olycklig. Och gravid.

 
Detta gäller främst i amerikanska ungdomsserier där någon tonårstjej alltid drack tre glas bål på sin första fest, blev för full, och hade sex med fel kille. Såklart resulterar det i att hon både blir gravid med åtta barn likt Octomom, får klamydia, gonorré och HIV, förlorar sin livsglädje samt blir utsedd till årets slampa i hemstaden. Man måste ju älska kristen propaganda i filmer - överdriver gör de då aldrig!
 
Vilka lögner från kärleksfilmer är ni trötta på? Fyll på i kommentarerna nedan!
| 13 februari 2024 12:00 |