Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

29 mars 2016 | 14:01

Livshotande stenras stoppade "Game of Thrones"-inspelning

Men i slutändan var det för det bästa.
Nu är det verkligen inte långt kvar: den 25 april får vi återse "Game of Thrones" på HBO Nordic. Att det är en av de största TV-produktionerna någonsin och har en enorm fan-base är mer än nog för att imponera, men en inblick i livet bakom kulisserna kan ibland addera extra uppskattning för oss som tittar.

"Game of Thrones" spelar in sina scener parallellt på olika platser samtidigt och då allt ifrån väder, transport och rekvisita till skådisars tillgänglighet, säkerhetsexperter och hyran av specialutrustning ska falla på plats för att få ihop ett inspelningsschema, är det allt annat än lätt när något sätter käppar i hjulet.

Under en av inspelningsdagarna inför Säsong 6 inträffade ett enormt stenras på inspelningsplatsen för Castle Black. Borgen är uppbyggd i ett stenbrott i norra Irland och stenväggen bakom dekoreras för att se ut som en isvägg. Serien filmar under platsens kallaste vinterperiod med en hel del nederbörd, vilket bland annat var fallet under inspelningen av "Slaget vid Castle Black", även om det inte syns på TV. Dessvärre påverkar regnet bergets egenskaper och ett stort stenras hotade livet på filmcrewet.

- När crewet väl började märka att det regnade mindre stenar som sedan blev större stenar, tog alla det gemensamma beslutet att flytta oss bort från inspelningsplatsen, säger producenten Dan Weiss till THR.

Skådespelaren Owen Teale, som spelar Ser Alliser Thorne, beskrev raset som att "ett stenblock lika stort som en villa i London föll till marken". Ingen kom till skada, men inspelningen kom förstås att fördröjas och den invecklade schemaläggningen havererade fullständigt. Inte en skön dag att vara producent på världens största TV-show, då de mer eller mindre på plats, där och då, behövde tänka om och ge besked till folk. Bernadette Caulfield och Chris Newman ska tydligen ha klarat detta nervtest väl dock, enligt Dan Weiss.

- Bernie och Chris har redan det svåraste schemaläggningsjobbet i film- och TV-branschen och så fick de det här att brottas med ovanpå allt, som tvingade dem att drastiskt schema om hela säsongen på plats. Men de löste det och vi fick allt material från stenbrottet efter att det röjts upp och försäkrats med nät och alla säkerhetsåtgärder var tagna. I slutändan blev det faktiskt bättre, eftersom vissa av scenerna vi spelade in där vann på den extra föreberedelsetiden vi vann tack vare stenraset.

Slutet gott, allting gott. Det verkar som att även Moder Jord är ett Thrones-fan och lade sig i för att få ännu snyggare Castle-Black-scener i den utlovat mest actionfyllda, bästa säsongen av "Game of Thrones" hittills.

Värm upp här:


Mindre än en månad kvar...
| 29 mars 2016 14:01 |