Klipp

Skribent

David Sjögren

12 februari 2015 | 13:00

Att leva inuti Jabba the Hutt

Hör historierna från människorna som arbetade med och i den stora klumpedunsen i en 20 minuters dokumentär.
En av de mest framträdande figurerna i "Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi" (1983) är onekligen storskurken Jabba the Hutt. Han är stor och slemmig och kan sannolikt betraktas som överviktig. Hans rörlighet är därav begränsad, och detta innebar för inspelningsteamet en stor utmaning.

I den 20 minuter långa dokumentären "Slimy Piece of Worm-Ridden Filth: Life Inside Jabba the Hutt" berättar Toby Philpott (som var delaktig i konstruktionen och manövrerandet av den stora figuren) om hur mycket arbete som faktiskt pågick bakom kulisserna. För att styra Jabba krävdes att upp till sju olika personer arbetade aktivt inuti och runt honom för att styra allt från armar och ögon till mun och tunga. Det var ett avancerat och dyrt projekt, vilket klippet nedan visar.


Kortdokumentären har gjorts av amatörfilmskaparen och Star Wars-fanatikern Jamie Benning, genom bland annat en Skype-intervju med Philpott och diverse arkivmaterial.

George Lucas har relativt öppet beklagat sig över arbetet med fysiska figurer och uttryckt en önskan om att istället kunna använda digitala lösningar. Och det är han ju fri att tänka, men visst är det väl något alldeles speciellt med detta omsorgsfulla hantverk?
| 12 februari 2015 13:00 |