LISTA

Skribent

Patrik Linderholm

26 april 2017 | 18:00

Vi rankar Marvels 4 Netflix-serier från sämst till bäst

Daredevil eller Luke Cage? Jessica Jones eller Iron Fist? Vilken är egentligen vår favorit-Defender i Marvels tv-universum?
Marvels världsherravälde på bioduken fick sig en oväntad följeslagare i och med deras samarbete med streamingjätten Netflix 2015. Den stundtals lättsamma och färgglada superhjältevärld som målats upp på vita duken byttes ut mot mer realistiskt och brutalt gatuvåld när vi fick stifta bekantskap med beskyddarna i New York.

Hittills har fem säsonger gjorts och fyra hjältar gjort entré. Med både en team up-serie (”The Defenders”) och från början oplanerade spinoffs (”The Punisher”) i horisonten känns det lägligt att se över hur Marvel egentligen har klarat sig hittills hos Netflix. Vi har tagit en titt på ”Daredevil”, ”Jessica Jones”, ”Luke Cage” och ”Iron Fist” och rangordnat dem från sämst till bäst.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

 

4. Iron Fist (2017)


Den sista Defendern att göra entré i Marvels tv-värld var den mystiska kung fu-mästaren Iron Fist a.k.a. Danny Rand. Tyvärr lyckades han inte bygga upp så mycket hopp inför ”The Defenders”. Med en lika okarismatisk som magifattig version av karaktären lämnade serien mycket att önska. Lägg där till ett mycket slappt och segdraget manus, papperstunna karaktärer och en minst sagt blek final och vi har Netflix och Marvels första ordentliga besvikelse. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

 

3. Luke Cage (2016)


Det levande muskelberget Luke Cage hade – efter sin fenomenala introduktion redan i ”Jessica Jones” – definitivt potential att bli en av de mer lyckade serierna i gruppen. Med en hjälte och värld som – till skillnad från ”Iron Fist” – låg väldigt rätt i tiden och det politiska klimatet hade ”Luke Cage” potential att bryta barriär lika lätt som titelkaraktären själv har att bryta betongväggar.
 
Trots sitt finger på samtidspulsen tappade dock ”Luke Cage” efter en gedigen första halva fokus i sin andra och tredje akt, och bröt traditionen av intressanta och dynamiska skurkroller i Marvels tv-värld.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

 

2. Jessica Jones (2015)


Efter den actionfyllda och blodiga succén med "Daredevil" var det nog många som inte var beredda på lågmäldheten i "Jessica Jones". Sina superkrafter till trots lutade sig serien om den alkoliserade privatdetektiven mer åt psykologisk terror snarare än brutala gangsterstrider. Men däri ligger också seriens storhet. Förhållandet mellan Jessica Jones och hennes antagonist Kilgrave och tematiken dem emellan är ett sällan skådat grepp för den här typen av serie och en briljant form av ”female empowerment” som inte bara fokuserar på att sparka rumpa.
 
”Jessica Jones” lyckades också ypperligt med att introducera Luke Cage och bådade gott inför en team up-säsong med fler hjältar.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

 

1. Daredevil (2015 & 2016)


”Daredevil” må ha varit först ut och tagit oss med storm – men det är ändå tveklöst Marvels största bedrift i Netflix-världen. Med en lika allvarlig som serietidningshyllande skildring av ”the Devil of Hells Kitchen” blev minnet av Ben Affleck-filmen från 2003 snabbt ett minne blott.
 
Även om vi skulle rangordna alla säsonger separat skulle ändå ”Daredevil” toppa med båda sina säsonger på denna lista. Den första säsongen är mer clean, självsäker och rå men med mer världsbyggande och blodigare våld – och framför allt introduktionerna av antihjältarna Elektra och Punisher – stiger den nog sig den andra säsongen snäppet högre. Oavsett står ”Daredevil” högt över resten av Defendersgänget, och en får hoppas att han tar ledningen när det är dags att slå ihop alla våra hjältar.

Vilken av Marvels Netflix-serier tycker du har fungerat bäst? Är du peppad inför ”The Defenders”? Kommentera nedan!
| 26 april 2017 18:00 |