Lista

Skribent

Anders Eklöf

1 november 2020 | 15:00

Lista: De 8 största spelen som släpps i november

Spindelmannen, vikingaräder, och olika typer av krig är bland annat vad som väntar i spelväg under november.
Att höstmörkret kommit över oss, vädret är både kallare och ruskigare och faktumet att vi befinner oss i en världsomspännande pandemi är väl en orsak om någon att spendera hösten med lite eskapism i form av tv-spel?
 
Trots att ett av höstens största spel "Cyberpunk 2077" försenas till december, ser det ut att bli en sprängfylld månad för oss spelintresserade. Förutom att det släpps många stora spel, dyker även nästa generationens spelkonsoler Playstation 5 och Xbox Series X upp i butikerna. 
 
Här är de åtta största och mest intressanta spelen som släpps under november. 
 
Läs även vår guide: Playstation 5 eller Xbox Series X?
 

1. "Dirt 5"

 
 
Även om racinggenren aldrig har varit en av mina favoriter, brukar bilspelen ofta vara grafiskt ögongodis och ett fartfyllt tidsfördriv när en ny konsolgeneration drar igång. "Dirt 5" ser verkligen inte ut att vara ett undantag, med sitt fokus på terrängkörning på mängder av banor utspridda på tio olika platser i världen.
 
Dessutom växlar vädret och tiden på dygnet dynamiskt på banorna, vilket helt klart låter som ett bra kraftprov för vad Playstation 5 och Xbox Series X klarar av att visa upp på skärmen. 
 
I en tid då det mesta sällskapsspelandet sker över nätet är det även en glad nyhet att "Dirt 5" innehåller ett lokalt multiplayerläge för upp till fyra spelare, så åtminstone jag ser fram emot att bjuda hem några vänner för en brummande helkväll. 
 
Plattform: Playstation 4, Xbox One
Släpps: 6 november (10/11 till Series X/S och 19/11 till PS5)
 

2. "Assassin's Creed: Valhalla"

 
 
"Assassin's Creed"-serien har utspelat sig i under allt ifrån den franska revolutionen i Paris, ett Karibien fyllt av pirater med skörbjugg och Egyptens storhetstid med pyramider under mängder av spel.
 
Den här gången är det dags för vikingatiden, då den norska vikingen Eivor tar sig till medeltidens England tillsammans med sin klan för att hitta nya marker att erövra i "Assassin's Creed: Valhalla". Smygande, stora slag, båtliv och ett och annat glas mjöd utlovas under äventyrets gång. 
 
Då jag inte spelat ett spel i serien sedan "Assassin's Creed IV: Black Flag", ser jag fram emot att få hoppa in i lönnmördarlivet igen. Förhoppningsvis har Ubisoft lärt sig att öppna världar gärna får vara spännande att utforska och inte bara fyllda till bredden med repetetiva uppdrag att beta av. 
 
Plattform: PC, Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X
Släpps: 10 november
 

3. "Spider-Man: Miles Morales"

 
 
Efter den fantastiska föregångaren "Marvel's Spider-Man" från 2018 är vi många som längtar efter att få svinga oss mellan höghusen igen. Den här gången som ynglingen Miles Morales, som introducerades i serietidningen "Ultimate Spider-Man" för nästan tio år sedan och kanske mest känd som huvudrollen i succéfilmen "Spider-Man: Into the Spider-Verse".
 
Efter händelserna i föregångaren har Miles tränat sina superkrafter tillsammans med sin mentor Peter Parker och skyddar staden från ett gängkrig mellan ett energibolag och skurken Tinkerer, samtidigt som han måste hinna med att stötta sin mamma som försöker bli stadsråd i stadsdelen Harlem. 
 
Ett kortare och mer fokuserat äventyr väntar, vilket enligt mig bara låter som en bra sak med tanke på föregångarens längd och ibland tjatiga uppdrag. Att spelet är en av lanseringstitlarna till Playstation 5 gör mig oerhört peppad, då de klipp vi fått se verkar ta grafiken till nya spektakulära höjder. 
 
Plattform: Playstation 4 och Playstation 5
Släpps: 12 november (19/11 till PS5)
 

4. "Godfall" 

 
 
För den som följt resan fram till släppet av Playstation 5 är "Godfall" troligtvis ingen ny bekantskap, då det använts mycket i marknadsföringen för att visa på de grafiska förmågorna som konsolen har.
 
I en "World of Warcraft"-doftande fantasyvärld tar du dig an rollen som en av de sista riddarna för att förhindra en apokalyptisk händelse. För att göra det gäller det att trä på sig överdrivet designade rustningar och banka på fiender i ett snyggt och välanimerat actionäventyr, där knappkombinationer och tajming är din bästa vän. 
 
"Godfall" har potential att bli fantastiskt, men kan också bli en flopp, då det kommer från den relativt okända studion Counterpoint Games. Förhoppningsvis blir det något värt att lägga både pengar och tid på. 
 
Plattform: Playstation 5 och PC
Släpps: 12 november (19/11 till Playstation 5)
 

5. "Call of Duty: Black Ops - Cold War

 
 
Trots att det nästan släpps ett "Call of Duty"-spel om året är det en serie som oftast levererar bombastiska äventyr för en spelare och välgjorda multiplayerlägen. Spelet med den långa titeln "Call of Duty: Black Ops - Cold War" verkar inte vara något undantag, med sin berättelse om sovietiska spioner och actionpackade scenarion. 
 
Den här gången kan du skapa din egen karaktär med olika bakgrunder och personlighetstyper, som ger dig olika fördelar och nackdelar. Dessutom har spelet olika slut, beroende på vilka val du gör under äventyrets gång. Även det här spelet ser ut att leverera läcker grafik på de två kommande konsolerna. 
 
Plattform: PC, Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X/S
Släpps: 13 november 
 

6. "Kingdom Hearts: Melody of Memory"

 
 
"Kingdom Hearts: Melody of Memory" är kanske inte den allra mest glödheta titeln på listan, men för oss långvariga fans av den invecklade men fantastiska serien som blandar den japanska rollspelsserien "Final Fantasy" med Disney är det bara att tacka och ta emot när det kommer en ny del.
 
Den här gången handlar det helt och hållet om den briljanta musiken som ackompanjerat seriens snart tjugoåriga historia, samtidigt som vi kommer få återuppleva berättelsen från de fjorton spel som släppts. Kompositören Yoko Shimomura är en av de vassaste musikskaparna i branschen, så ett spel helt fokuserat på hennes musik låter enligt mig inte som en särskilt dum idé. För oss som bryr oss om den komplexa berättelsen förväntas dessutom någon sorts koppling till nästa stora del i serien, vilket även det är exalterande. 
 
Plattform: Playstation 4 och Nintendo Switch
Släpps: 13 november
 
 

7. "Demon's Souls"

 
 
När "Demon's Souls" släpptes till Playstation 3 för över tio år sedan blev det något av ett kultspel med en ganska nischad men entusiastisk publik. Idag är de svåra men stämningsfulla spelen från den japanska studion From Software älskade av miljoner spelare över hela världen, med flertalet framgångsrika uppföljare. 
 
Nu i samband med lanseringen av Playstation 5 kommer alltså en remake av spelet, gjord av Bluepoint Games som ligger bakom nytolkningen av "Shadow of the Colossus" från 2018. Förutom något av den snyggaste grafik jag sett på länge verkar spelet ha oerhört snabba laddningstider, vilket gör att det kommer göra lite mindre ont att dö tvåhundra gånger på samma bossfajt. 
 
Då jag bara spelat en bråkdel av originalet, ser jag verkligen fram emot att få sjunka ner djupt i ännu en utmanande men belönande resa i "Demon's Souls". 
 
Plattform: Playstation 5
Släpps: 19 november
 

8. "Hyrule Warriors: Age of Calamity"

 
 
Efter framgångarna med "The Legend of Zelda: Breath of the Wild" som lanserades i samband med Nintendo Switch är en regelrätt uppföljare på gång, men den får vi troligtvis vänta ett tag till på. Under tiden har Nintendo gått ihop med studion Omega Force (mest känd för "Dynasty Warriors"-serien") och skapat "Hyrule Warriors: Age of Calamity", som berätar om kriget innan föregångaren. 
 
Det verkar inte bli mycket av att utforska tempel och lösa pussel den här gången, utan allt fokus ligger på stora slagfält där det gäller att hugga ner så många fiender som möjligt och försvara baser. Förutom Link kommer det gå att spela som karaktärer som Zelda och de fyra förkämparna som vi fick höra om i "Breath of the Wild".
 
De "Warriors"-spel jag testat innan har varit underhållande, så det här blir förhoppningsvis inget undantag. 
 
Plattform: Nintendo Switch
Släpps: 20 november
 
Vilket eller vilka spel kommer du spendera tid med under hösten? 
| 1 november 2020 15:00 |