Spel

Skribent

David Grundström

3 september 2017 | 15:00

"Life is Strange"-prequelen är sannerligen ett lugn före stormen

Den första episoden av "Life is Strange: Before The Storm" är släppt. Men Moviezines spelskribent David Grundström är inte helt såld på denna prolog ännu.
Det episodbaserade "Life is Strange" släpptes 2015 och blev mitt absoluta favoritspel det året. Under fem episoder fick vi följa Maxine Caulfield som flyttar tillbaka till sin lilla hemstad Arcadia Bay efter flera år i Seattle. Väl hemma stöter hon på sin gamla bästis Chloe Price som håller på att bli mördad, och upptäcker i samma veva att hon har förmågan att vrida tillbaka tiden. 
 
Spelet centrerar kring samtal och dialogval, där du använder din möjlighet till att resa tillbaka i tiden för att kunna komma med alla "rätta" svar i en dialog och på så sätt ta dig framåt. Handlingen kretsar kring den försvunna och populära tonåringen Rachel Amber som Chloe blivit väldigt nära vän med.
 
Nu är den första episoden av "Life is Strange: Before the Storm" ute som tar vid i Arcadia Bay innan Maxine hunnit flytta tillbaka. Vi får spela som den rebelliske Chloe och ta del av hennes förhållande med den exemplariska skolstudenten Rachel. 
 
 
Chloe har inte någon superförmåga som Maxine, så mekaniken att spola tillbaka tiden för att säga "rätt" saker finns inte längre kvar. Istället har du möjligheten att tjafsa dig till önskat resultat med mekaniken "Backtalk". Detta är hetsiga argument där du måste välja spydiga kommentarer att spotta ur dig som fortfarande är relevanta till vad som sagts tidigare. 
 
Det är en mekanik som fungerar väldigt bra. Dels för att den särskiljer Chloe från Maxine som huvudkaraktär, men även då pussel där du inte har möjlighet att spola tillbaka tiden och tänka efter mer noggrant blir mer engagerande för dig som spelare. 
 
Efter att ha spelat klart episoden och sett eftertexterna rulla är jag kluven. Samma underliggande ton som det ursprungliga "Life is Strange" levererade finns där, men känns inte lika välslipad. Det kan vara att det är en annan studio som utvecklat det, eller att röstskådespelaren för karaktären Chloe är annorlunda.
 
Men mest av allt tror jag bara att episoden inte riktigt tar fart på samma sätt som dess föregångare gjorde. Men det börjar bygga upp för större saker! "Life is Strange: Before The Storm" känns mycket riktigt som ett lugn före stormen.
 
Den första episoden av "Life is Strange: Before The Storm" finns ute nu till Playstation 4, Xbox One och PC. Du har väl inte missat dess gripande promo-video?
| 3 september 2017 15:00 |