Film

Skribent

Fabian Nordlander

28 mars 2015 | 18:00

Lex Luthor är helt missförstådd

Bilden på Jesse Eisenbergs tomma flint släpptes i veckan. Det bekräftade två saker.
Bilden på Jesse Eisenbergs tomma flint släpptes i veckan. Det bekräftade två saker. Ja, Lex Luthor kommer ännu en gång vara skallig, och han ser riktigt ball ut. Vi kanske nu äntligen får en bad ass till Lex Luthor. Men ändå ses han inte som det, i folkmun är han en girig skurk som älskar markstöld och gröna stenar. Men han är inte allt det där, den bilden är felaktig och feltolkad. Lex Luthor är en av de bästa skurkarna någonsin, låt mig förklara varför.

Den Lex Luthor vi tidigare sett med Gene Hackman och Kevin Spacey är inte riktigt Lex Luthor, det är en pantomim av Bond-skurkar och det man trodde en ”superhjälte-skurk” skulle vara. Det går inte att ta något ifrån dessa skådespelares prestationer, de är geniala och underbara. De gör bara vad de har fått i manuset, inget är deras fel. Felet ligger på författarna och regissörerna. För i dessa filmer är Luthor är så kallad ”low life criminal” som endast vill bli rik och tycker det är jobbigt när Superman står i hans väg. Luthor gör allt för att få land och mark, nästan i varje film var han ute efter ny mark. Till och med i rebooten/uppföljaren ”Superman Returns” vill Luthor ro åt sig mark. Han ska dränka världen så hans privata ö blir efterfrågad och han kan styra priset. Vad fan är det för ond plan? Är det vad världens starkaste och bästa hjälte ska slåss mot? Nej, så ska det inte vara. Men låt oss först gå tillbaka en bit i tiden. 



Lex Luthor dyker först upp 1940 som en galen professor. Många skurkar var detta runt denna tid, mycket speglades av Nicola Tesla-rädslan och den allmänna teknikfobin. Luthor blev arg när den unga Superman (Superboy) saboterade ett av hans experiment som resulterade i en brand som fick Luthor att förlora sitt hår.  Luthor var i stort sätt Flintkalle från ”Bröderna Fluff”.  Detta skapade hans hat för Superman och han gjorde allt i sin makt för att stoppa honom. 

Vad man gjorde senare var att uppdatera honom till vad som speglade USA för tiden och som ansågs vara det läskigaste som fanns då, en stormrik affärsman med hybris. Detta liknar mer den Luthor vi känner igen idag. Han behöver inte pengar för det har han gott om, hans största konkurrent är Bruce Wayne men det stör honom inte. Han behöver inte mark, kapital, förstöra jorden eller hajar med laserkanoner på huvudet. Det han behöver, vilket kommer låta löjligt men läs lite till. Vad Lex vill ha är kärlek.

För Luthor är i sina ögon den amerikanska drömmen personifierad, han är messiaskaraktären som genomgått en sådan pass resa att han är värd allt. Han börjar från botten och jobbar sig sen upp till att bli en av världens mäktigaste män, han har gjort allt själv. Utan hjälp eller knuffar har han nått toppen, han är en självgjord man av succé. Lex Luthor är bäst i världen och alla bör veta det. Men helt plötsligt från ingenstans kommer en utomjording, en man i trikåer och mantel. En man som fått alla sina krafter gratis, en man som inte jobbat sig upp till sin status. Han räddar lite personer och kallar sig hjälte, men han har inte förtjänat den titeln. Om det är någon som är en hjälte så är det Luthor, en amerikansk hjälte. Superman kommer inte ens från USA, ändå är han landets symbol. Han är en illegal invandrare som kan förslava hela världen på en dag om han vill, Superman är en fara för nationen och världen. Superman måste bort. 



Ungefär så här fungerar Luthors tankegångar. Han är en extrem narcissist som hatar att Superman överglänser honom och tar all ära. Luthor har endast velat väl men känner att han inte får något tillbaka. Allt är Supermans fel. Luthor skapar jobb, raderar fattigdom och skapar nya energilösningar. Men samtidigt räddar Superman ett område från en jätterobot och får all strålkastarljus, var är rättvisan? Luthor vill att världen ska förstå hans stordåd och storhet, han vill bara väl. Men därför måste Superman bort. Detta är vad som gör Luthor till en fantastisk skurk, det är inte hans styrka eller krafter, det är hans hybris och hat. Han kanske inte alltid kan döda Superman men han kan vända folket emot honom och förstöra hans omgivning. Nyckeln till en bra Supermanskurk är inte dennes kapacitet att slå honom, det är att krossa Supermans hjärta.

Men hur kommer Jesse Eisenbergs Luthor bli? Svårt att säga när vi fortfarande vet så lite. Men en sak man kan säga är att skaparna bakom "Batman v Superman" är enorma fans av serietidningarna och karaktärerna de leker med.  Jag tror det är en minimal chans att Luthor igen vill ha mark, att han denna gång vill typ köpa Gotham och Batman diggar inte det. Troligtvis kommer vi se en Luthor från bläckets sidor. En man som kommer påminna folket om vilken livsfara de beundrar, vilken skadegörelse Superman orsakade och hur många människor som dog. Han kommer bli en fantastisk antagonist som mer fokuserar på att förgöra Superman än att döda honom. 
| 28 mars 2015 18:00 |