Serie

Skribent

Jake Bolin

15 februari 2015 | 18:00

Lever "Jordskott" upp till hajpen?

I ett helhetsperspektiv kan och får ”Jordskott” väldigt gärna vara den injektion i svensk TV-dramatik som förhandsrapporterna har skvallrat om. Men då krävs en uppryckning från seriens inledande avsnitt, skriver Jake Bolin.
De två första avsnitten av ”Jordskott” är inte riktigt representativa för TV-seriens totala speltid på tio timmar – detta förklarar upphovsmannen Henrik Björn för publiken inför en exklusiv förhandsvisning av nordens just nu mest hajpade TV-serie. Jag hoppas att han har rätt. 

Den inledande episoden, där Moa Gammels kriminalkommissarie återvänder till födelseorten Silverhöjd för att nysta i hennes dotters sju år gamla försvinnande samt reda ut pappans dödsbo, bådar inte gott. Det främsta skälet till detta är den många gånger bedrövligt fattiga dialogen. Göran Ragnerstam och en handfull övriga medverkande lyckas ibland omvandla de fantasilösa och icke-autentiska replikerna till något som nästan fungerar, men ofta lider man med skådespelarna när de tvingas haspla ur sig fraser som tycks vara direktöversatta från valfri generisk amerikansk polisserie.

Det är naturligtvis trist att behöva konstatera. Men allt är inte mörker. Det andra avsnittet har mer substans och lyckas betydligt bättre med att etablera Silverhöjd som ett eget universum. Henrik Björns reservation gällde det faktum att det är först från och med det tredje avsnittet som ”Jordskott” hittar sin egenart när det kommer till övernaturliga inslag och att serien då mera resolut kliver ur den utnötta krimgenren. I avsnitt två får man en försmak av vad han pratar om.

Här blir det så småningom också uppenbart att seriens titel har bäring på handlingen snarare än att bara vara ett godtyckligt val som låter mystiskt.

Att recensera de två inledande avsnitten av en tiotimmarsberättelse är naturligtvis lika otacksamt som att bedöma en hel långfilm baserat på de första tjugo minuterna, och förhoppningsvis behöver ”Jordskott” bara lite tid på sig att samla kraft. Det ska onekligen bli spännande att se om Henrik Björn och Palladium Fiction lyckas infria de enorma förväntningar som seriens marknadsföring har resulterat i. Man vill så gärna låta bli att döma ut boken bara för att det första kapitlet lider av några stavfel. Eller är fullt av dem.

"Jordskott" sänds i SVT1 med start måndag 21:00.
| 15 februari 2015 18:00 |