Film

Skribent

Alexander Kardelo

24 maj 2013 | 21:01

"Les Mis" öppnar ridån för nya stjärnmusikaler

Gör plats på scen för Meryl Streep, Quvenzhané Wallis, Jake Gyllenhaal... och Justin Bieber?

Musikaltrenden på vita duken kommer och går. Men som en av Hollywoods äldsta genrer (åtminstone sen ljudfilmen kom) kan vi räkna med att skådespelare kommer att utbrista i spontana sång- och dansnummer i många, många år till.

Det blir inte mycket större än årets "Les Misérables", filmen som med toppnamn som Hugh Jackman och Anne Hathaway i rollistan knep åtta Oscarsnomineringar. Tom Hoopers framgångar spås nu lämna scenen åt en ny våg av musikalfilmer, och både Clint Eastwood och Rob Marshall står redo med kameran.

Här är de mest lovande titlarna som går i "Les Mis" fotspår:

Annie

Då: Broadway-premiär 1977 för musikalen om den föräldralösa flickan som försöker fly från barnhemmet. I Sverige har Pernilla Wahlgren gjort huvudrollen på scen, men mest känd är ändå "Annie" från 1982 - då med Aileen Quinn som den sjungande rödtotten. 1999 regidebuterade Rob Marshall ("Chicago") med en remake gjord för TV.

Nu: Quvenzhané Wallis, get Oscarsnominerade underbarnet från "Beasts of the Southern Wild", harhuvudrollen mot bland annat Jamie Foxx. Will Gluck ("Easy A") regisserar, Will Smith producerar och Jay-Z kommer att göra musiken, antagligen gav arbetet med "Den store Gatsby" honom mersmak. Det ryktas dock om att man kommer ta sig stora friheter med originalhistorien - som att döpa om Annie till Isabella. Ändå: mest tårdrypar-potential av de här titlarna.

Wicked

Då: En parallelhistoria till "Trollkarlen från Oz", som följer de två häxorna Elphaba och Glinda (vi mötte dem i Sam Raimis "Oz The Great and Powerful" i våras). Den ena är god, den andra blir ond, konflikter uppstår. Premiär på San Francisos scener år 2003 där den gjorde omedelbar succé.

Nu: IMDb anger biopremiär 2014, men då är det bäst någon sätter fart. Just nu finns det inte mycket mer klart än en regissör, Stephen Daldry ("Billy Elliot"). Frågan är om Raimis film ökade intresset för "Wicked" på vita duken, eller om publiken fått sin häxdos för ett tag framöver?

Into the Woods

Då: Många uppsättningar har det blivit sedan Stephen Sondheim (mannen bakom "West Side Story" och "Sweeney Todd") tog med San Diego-publiken in i fantasyskogen under 80-talet. Musikalen blandar element från kända sagor som "Rödluvan" och "Jack och bönstjälken", i berättelsen om en bagarfamilj med en förbannelse över dem.

Nu: Många har velat filma storyn, Robin Williams och Billy Crystal kom nära. Med Johnny Depp och Meryl Streep i rollistan börjar det se riktigt ljust ut. Rob Marshall står bakom kameran och Jake Gyllenhaal, Emily Blunt och Chris Pine övar redan på sina sångröster de också. Definitivt stjärnspäckat, men kanske för lättsamt för Oscarsakademin?

Jersey Boys

Då: Hitspäckad jukeboxmusikal som i dokumentärstil berättar historien om 60-talspojkbandet The Four Seasons. På Broadway sedan 2005 där den har vunnit flera stora priser.

Nu: Jon Favreau ("Iron Man") hade siktet på filmversionen, men det senaste vi hört är att Clint Eastwood kan ta över och att castingen redan är igång. I rätt händer bör den tilltala både musikalfansen och de som gillade "Maffiabröder", säger insatta. "Skyfall"-författaren John Logan står för manus.

The Book of Mormon

Då: Färskingen i det här gänget har bara två år på nacken. Här handlar det om två unga mormoner som försöker sprida sin lära i ett krigshärjat Uganda. "South Park"-skaparna Trey Parker och Matt Stone står för manus och musik, så vi kan anta att ord som rumsrent och pk har åkt ut genom fönstret. Kritikerna kallar "The Book of Mormon" för det roligaste de skådat, medan mormonkyrkan påstår att "boken är bättre".

Nu: Parker och Stone startade en egen filmstudio i vintras, och högst troligt är "The Book of Mormon" överst på att-göra-listan. Trey Parker har själv önskat se Justin Bieber i ena huvudrollen.

Missa inte chansen att vinna "Les Misérables" i en exklusiv Digibook-utgåva på Blu-ray. Soundtracket ingår! Tävla här...

Vilken av filmerna ser du mest fram emot? Kommentera nedan.

| 24 maj 2013 21:01 |