Serie

Skribent

Alexander Kardelo

11 mars 2014 | 14:01

Lena Dunham: "Sluta sätt kvinnliga skådisar i fack"

Stjärnan från "Girls" ger kritik mot Hollywoods särbehandling.

TV-serien "Girls" presenterade för oss flera nya begåvade skådespelare. Men bara en av dem har sedan genombrottet fått roller i så olika projekt som "Inside Llewyn Davis", Martin Scorseses "Silence" och kanske kommande "Star Wars". Gissa vem? Det är den manliga huvudrollen, Adam Driver.

Det gör Lena Dunham trött, och arg, på att hon och kvinnliga kollegor ständigt får spela samma karaktärer, och inget erkännande av sin talang. Under den pågående filmfestivalen SXSW i Texas tog hon tillfället i akt att kräva lika varierade roller för tjejer:

- Det är tufft för kvinnorna i branschen. I vår serie har vi tre väldigt begåvade kvinnor och några väldigt begåvade killar. Vår manliga huvudroll Adam Driver har haft ett fantastiskt år, helt välförtjänt. Men mina tjejer väntar fortfarande på roller som värdesätter deras intelligens och deras förmåga.

- Världen är redo att se Adam spela snälla, onda, gulliga och otäcka karaktärer. Men den är inte redo att ge Alison Williams, Zosia Mamet eller Jemima Kirke samma möjlighet att prova på en variation av roller. Alison erbjuds roller som amerikansk sweetheart, medan Zosia får spela förvirrat yrväder. De blir aldrig ombedda att spela något annat, trots att de är kapabla till så mycket mer.

Lena Dunhams egna skådespelarkarriär hade inte varit om hon inte spelade roller som hon själv skrivit, som TV-serien "Girls" eller filmen "Tiny Furniture".

- Filmstudios har ingen plats för mig, säger hon.

Dunham avslutade sitt tal med att hon vill vara med och förändra hur Hollywoods filmindustri ser på kvinnliga skådespelare.

- Vad är det för värld där kvinnor sätts i samma fack medan män kan spela skurkar, förförare och nördar på ett och samma år? Något måste ändras.

Källa: ContactMusic, The Guardian
| 11 mars 2014 14:01 |