Klipp

Skribent

Viktor Jerner

29 augusti 2016 | 20:00

Jokern i "The Dark Knight" - den perfekta antagonisten?

Heath Ledgers tolkning av Batmans legendariska nemesis hyllas ofta, men hur kommer det sig att den blev så lyckad?
Så här i "Suicide Squad"-tider har snacket kring Batmans mytomspunna nemesis Jokern blossat upp igen. Jared Letos vågade rolltolkning blev lite av en vattendelare, men de flesta var i alla fall överens om att han hade för lite speltid för att göra något betydande avtryck. Vi får därför fortsätta vänta på att få se en ny Joker som kan mäta sig med den prestation Heath Ledger levererade i Christopher Nolans fantastiska "The Dark Knight".

Men vad var det egentligen som gjorde att karaktären blev en sån massiv succé i just den filmen? Ledgers elektriska skådespeleri är givetvis en stor del av det, men vilka andra faktorer spelar in? Michael från Youtube-kanalen Lessons from the Screenplay publicerade nyligen en fascinerande videoanalys som utforskar dessa frågor. Genom att ta en detaljerad titt på filmens dramaturgi blir det tydligt att Nolans Joker var en väldigt lyckad inkarnation av karaktären redan på manusnivå: 


Tror ni att Jared Leto kan leverera en lika lyckad version av Jokern om han får mer speltid i en framtida DC Comics-film? 
| 29 augusti 2016 20:00 |