Film

Skribent

Alexander Kardelo

12 augusti 2023 | 12:00

Biopremiär för en ny Dracula-skräckis. Kritikerna vässar pålen

Nu släpps "The Last Voyage of the Demeter" i USA, till blandat mottagande. Men när kommer filmen till Sverige?
I våras såg vi Nicolas Cage spela greve Dracula i skräckkomedin "Renfield". Men det är redan dags att återuppliva blodsugaren från Transylvanien.
 
I helgen bjuds amerikansk publik på "The Last Voyage of the Demeter", baserad på ett specifikt kapitel i Bram Stokers skräckroman. Filmen utspelar sig på ett skepp som seglar till England under 1800-talet, där besättningen upptäcker att en otäck fripassagerare gömmer sig bland lasten. 
 
För regin står norske André Øvredal, som tidigare gjort "Trolljägaren" och "Scary Stories to tell in the Dark", producerad av Guillermo del Toro. Och det var han som föreslog Øvredal för jobbet, enligt Hollywood Reporter.
 
 

Blodfattigt, tycker vissa...

 
Men kritikerna verkar ta emot filmen med skräckblandad förtjusning. Med 45% positiva omdömen på Rotten Tomatoes är det tydligt att skräckfilmen inte gav alla blodad tand:
 
"Ett enda kapitel expanderas till en tvåtimmarsfilm. Idén lät bättre på pappret än i praktiken", tycker The Guardian.
 
"Skräckkryssningen saknar bett", tycker Collider och tillägger att "den här måltiden hade behövt mer substans".
 
"Fokus ligger på jump-scares och filmen saknar originalitet", berättar ScreenRant. "Den är helt enkelt inte läskig nog för att leva upp till Draculas namn" skriver The Verge.
 
 

...brutalt bra, menar andra - även Stephen King!

 
Andra recensenter är betydligt mer nöjda:
 
"Filmen är simpel, men det är inte negativt menat. Jämförelsen med "Alien" är oundviklig även om denna är tunnare (...) Men det är en mycket effektiv monsterfilm", skriver Slashfilm med betyget 6/10.
 
"Det är kanske ingen ny klassiker bland Dracula-filmerna, men det är en smart, välgjord och ibland riktigt ruggig berättelse som både skräcknördar och vanliga biobesökare kan uppskatta", kan man läsa på RogerEbert.com.
 
Och självaste Stephen King har slitit sig från skrivmaskinen för att bege sig till närmaste biograf. På Twitter förkunnar han att "jag var tveksam, men filmen är brutalt bra. Den påminde mig om de bästa Hammer-filmerna från 60- och 70-talet".
 

I skrivande stund finns det dock inget svenskt premiärdatum för "The Last Voyage of the Demeter". Filmen skulle ha gått upp på bio även här i fredags men har blivit bortplockad i all hemlighet. Så håll utkik efter en hungrig Dracula på video-on-demand någon gång under hösten istället.
| 12 augusti 2023 12:00 |