VIDEO

Skribent

MovieZine

27 maj 2017 | 11:00

Långa applåder när David Lynch visade "Twin Peaks: The Return" i Cannes

MovieZine var på plats när de två första avsnitten av "Twin Peaks: The Return" visades upp på filmfestivalen. Se vår film från galapremiären!
David Lynch är en sann Cannesveteran och har besökt filmfestivalen ett flertal gånger.
 
Han var med i huvudtävlan och kammade hem guldpalmen med "Wild At Heart" år 1990. Sen återvände han 1992 med "Twin Peaks: Fire Walk With Me" som blev utbuad. Det hindrade inte honom från att återvända utan han kom tillbaka 1999 med filmen "Straight Story", sen "Mulholland Drive" år 2001 där han vann regipriset tillsammans med Coen-bröderna. Därefter satt han med som juryordförande år 2002.

I år är Lynch tillbaka på Croisetten för att presentera de två första avsnitten av den omtalade nya säsongen av "Twin Peaks". Detta är något helt unikt, att filmfestivalen i Cannes valt att lyfta fram en tv-serie (egentligen två då även Jane Campions andra säsong av "Top of the Lake" visades i sin helhet), dock är det okej med undantag när en anrik festival jubilerar och fyller hela 70 år.

Många ville givetvis ta del av detta historiska ögonblick och förväntansfulla fans samlades tidig morgon utanför filmpalatset i hopp om att kunna få tag på en inbjudan. Jag hade tur och lyckades.

David Lynch anlände till den berömda röda mattan strax efter klockan sju igår kväll och bland folkets jubel kunde man höra den klassiska, vackra vinjettmusiken. Vid hans sida fanns Kyle MacLachlan som spelar agent Dale Cooper i serien.

Inne i den fullsatta salongen kunde man känna spänning och förväntan inför huvudpersonernas entré. Alla var väldigt exalterade. När visningen var över brast publiken ut i långa applåder och stående ovationer. Det var en väldigt rörd och tårögd David som efteråt tackade för sig och senare lämnade salongen. Ett magiskt och oförglömligt ögonblick.
 
Erik Dalström
 
 
"Twin Peaks: The Return" visas just nu på HBO Nordic.
| 27 maj 2017 11:00 |