Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

3 februari 2016 | 15:00

Lämna "MacGyver" ifred, det går inte att göra det coolt igen

Näste man till rakning i revival-ledet blir ”MacGyver”. Nu är piloten på väg, men det är inte nog att ge Angus en hipster-musch för att blåsa liv i klassikern igen.
”MacGyver” är den nästan oändligt uppfinningsrike, hemlige agenten som kan klara sig ur vilken knipa som helst genom att använda vad som finns till hands och har gett upphov till uttryck som att ”göra en MacGyver” när man löser något med ett fiffigt hemmabygge och alla T-shirts med texten "What would MacGyver do?". Rollen spelades av Richard Dean Anderson och blev en ikon i TV-världen då serien fick 7 säsonger mellan 1985-1992. En av många anledningar till dess stora framgång var hur action-packad den var – helt enkelt något av det mest fartfyllda man kunde hitta på burken.

Nu har CBS beställt en pilot för en revival som ska regisseras av James Wan (”The Conjuring”, ”Aquaman”, ”Saw”), som var tänkt som regissör för en ny MacGyver-film för några år sedan men som lades ner. Serien ska produceras av Henry Winkler (”MacGyver”) samt Michael Clear (”Shrinks”). Skrivandet har tagits över av Paul Downs Colaizzo efter Lee David Zlotoff.

Den ska handla om Angus MacGyver i tjugoårsåldern då han rekryteras av en hemlig organisation där hans talang för snabba lösningar kommer väl till hands för att förhindra diverse katastrofer. Alltså samma grundhistoria, fast han ska vara ungefär 15 år yngre än i originalserien, vilket ju låter som en prequel, men tanken är att man helt ska återskapa ”MacGyver” snarare än att spinna vidare på originalet.Men ärligt talat, lämna MacGyver ifred. Det är en riktig klassiker men så bunden till Richard Dean Andersons ansikte och är lika förknippad med 80-talet som David Hasselhoff i sina små badkallingar i ”Baywatch”. Det går inte att göras coolt nu genom att ta ett ungt, hippt namn (vem det blir vet vi inte än) och ge alla smartphones och hipsterskägg. Om något så tror jag mer på att omfamna 80-talsandan så mycket att det blir en grej av det – nästan lite parodi/hyllning – såsom man har gjort i kortfilmen ”Kung Fury” och långfilmen ”Turbo Kid” nyligen. Då kan det bli fränt! Dessvärre finner jag inga indikationer på detta hittills.

Dessutom har ett försök till en serie om en ung MacGyver gjorts redan 2003, ”Young MacGyver”, men piloten fick ingen fortsättning. Den handlade om Angus MacGyvers brorson Clay som lämnar High School för att jobba för samma organisation som sin farbror, nämligen Phoenix Foundation, men som har svårt att leva upp till dennes nivå.

Vi får väl se om den unge Angus kan leva upp till sina forna 80-tals-dagar när han är tillbaka med sin silvertejp och fickkniv och är farligt 2016-hipp.
| 3 februari 2016 15:00 |