TORONTO 2017

Skribent

Alexander Dunerfors

8 september 2017 | 19:25

Lady Gaga öppnar upp sitt hjärta i dokumentären ”Gaga: Five Foot Two”

"Det viktiga för mig var att filmen inte skulle bli en lång reklamfilm för mig", berättar popstjärnan på Torontos filmfestival.
Vi har alla hört låtarna, läst chockrubrikerna och sett klänningarna, den ena mer extravagant än den andra. Men få känner till kvinnan bakom Lady Gaga, 31-åriga Stefani Germanotta, en italiensk ättling som lidit av dålig självkänsla och som bara vill skapa musik och bli älskad. Dokumentären ”Gaga: Five Foot Two” ger en ny bild av världsstjärnan, och den är avklädd och högst personlig.

Lady Gaga lät dokumentärfilmaren Chris Moukarbel följa henne under arbetet med albumet ”Joanne”, och förberedelserna inför hennes omtalade Super Bowl-show. Även om det kändes ovant till en början, berättar hon för MovieZine under en pressträff i Toronto.

- Speciellt första dagen tänkte jag: ”Är det säkert att du vill vara här? Det blir ganska tråkigt.” Ett tag var jag medveten om kameran, men Chris lärde sig snabbt hur jag är. Att ha en kamera i ansiktet hela tiden är svårt. Varför skulle man vilja ha någon som följer en vart man än går? Men jag kunde känna mig bekväm av att han respekterade mitt utrymme även i de mest privata ögonblicken. Jag tänkte inte på att han var där. Han blev som en del av familjen.
 
Large 8125e88c27cfaec93e45182552173238 gaga1
 
För regissören var det viktigt att inte trampa på Gagas privata sfär, och det räckte att hon sa till så stängdes kameran av.

- Det var rätt tillfälle. Hon behövde ingen dokumentär, hon har motvillig hela tiden och är det än. Det är svårt att släppa någon in på livet och visa upp en bild av hur man är. Det fick växa fram sakta och organiskt. Hon kunde stoppa det när hon ville, men hon lät det hända och det blev en film som jag är stolt över, säger Moukarbel.
 
”Fick inte bli en reklamfilm”
 
”Gaga: Five Foot Two” är ett emotionellt och självutlämnande porträtt av en av världens största popstjärnor. Men efter åratal av kontroversiella framträdanden har Lady Gaga hängt in köttklänningen, tvättat av sig sminket, och vågar visa sig naken och sårbar för fansen. Regissören fick bland annat följa med in till läkarmottagningen där Lady Gaga behandlas för sina kroniska smärtor. Chris Moukarbel berättar:

- Det är otroligt svårt att följa med någon som upplever så mycket smärta. Man känner sig hjälplös, man kan inte göra något och hon kan inte göra något. Jag ville fortsätta filma och kanske hjälpa andra som lever med kroniska smärtor, och inte vet hur de ska hantera det. Det vet inte hon heller. Även för någon i hennes position är det här verkligheten.

Varför en dokumentär just nu, vid den här tidpunkten i hennes karriär? Lady Gaga svarar:

- Det är en underbar tid, och en verklig tid. Det är exakt tio år sen allting började, även om jag gjorde musik långt innan dess. Det är otroligt att kunna göra det och jag är tacksam att jag har begåvade människor runt omkring mig som vill berätta historien om mig.

- Det viktiga för mig var att filmen inte skulle bli en lång reklamfilm för mig. Den ska inte visa hur perfekt jag är, och min karriär, och allting jag rör vid. Det är bara inte sant. Det är inte vad jag står för. Viktigast är att vara autentisk.
 
 
Rekommenderas för Netflix and Chill
 
I höst kan filmen streamas världen över via Netflix. Lady Gaga ser den som en present till alla fans som följt hennes karriär genom toppar och dalar.

- Det är alltid personligt att släppa något ut i världen, sin skapelse. Man vill att folk ska älska den som en present. Jag gjorde det för er, jag älskar er, och vill underhålla er. Min passion som underhållare ligger i att jag vill göra folk lyckliga. Viktigast i min karriär är att sprida ett positivt budskap. Det är vad jag hört att filmen handlar om, och det vill jag gärna visa.

Hon har dock själv inte hunnit se sin dokumentär än.

- Mina vänner och familj såg den innan den var färdigklippt, och sa att den var vacker. Min bästa vän älskade den, och det gjorde min syster också. Det är allt man kan be om.

Kan ”Gaga: Five Foot Two” rekommenderas för en kväll med Netflix and chill? Gaga svarar:

- Ja. Det är ju ingen serie som du kan bingetitta på, men absolut. Jag tror det är en film för alla som vill se en dokumentär om en kvinnlig artist.
 
 
”Gaga: Five Foot Two” premiärvisades på filmfestivalen i Toronto idag, och släpps den 22 september på Netflix.
| 8 september 2017 19:25 |