EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

8 juli 2017 | 18:00

Kyle MacLachlan vill vara en del av Denis Villeneuves ”Dune”

Kultfilmen ”Dune” från 1984 får snart en remake, och filmens stjärna hoppas att det fortfarande finns en roll åt honom.
Kyle MacLachlan är högaktuell med en ny säsong av ”Twin Peaks”, men den är som bekant inte enda David Lynch-titeln att göra comeback. Denis Villeneuve (”Arrival”) planerar en remake på ”Dune”, och MacLachlan erkänner att han är pepp:

- Jag ser fram emot att se vad de kan göra! Det är en svår, komplex och tät berättelse. Dens Villeneuve ska regissera, men jag vet inte ens om de gör en film eller en serie filmer? Jag är inte säker på hur den ska berättas. Men jag är nyfiken. Det finns så mycket att hämta från där.

MacLachlan berättade för mig under en pressträff i Amsterdam att han hoppas de lyckas med det Lynch aldrig gjorde - att få till en hel franchise av Frank Herberts romaner.

- När man ser på originalboken är den i tre delar. Och det finns totalt fem böcker. Tre av dem kan ses som en trilogi - ”Dune”, ”Dune Messiah” och ”Children of Dune”. Men den första boken är också indelad i tre delar. Jag har tänkt att om de vill filma den, borde de förmodligen göra tre filmer av första boken. Man kan lätt göra det så. Eller så spelar man in den som en tv-serie i tio delar. Jag vet inte vad de planerar, men jag är nyfiken.

Har du några tips till Denis Villeneuve innan han börjar spela in?

- Åh nej, han är en underbar filmskapare. Jag känner till att han gör ”Dune” och jag skulle gärna vara inblandad på något sätt. Jag vet inte om det verkar logiskt i hans vision, men…

- Boken var en stor del av min uppväxt. Även innan filmen gjordes. Från att jag var 15 till 22-23 då jag fick rollen, var ”Dune” mitt livs viktigaste bok. Det var väldigt udda att just jag fick huvudrollen, men jag vet att boken var väldigt viktig för folk. Många älskar den, och jag gjorde det definitivt. Det ska bli spännande att se.
 
 
MacLachlan spelade Paul Atreides i berättelsen om en intergalaktisk maktkamp. ”Dune” från 1984 blev Oscarsnominerad för Bästa ljud. Filmen floppade på bio och det är också en anledning att hoppas att Villeneuve ska lyckas bättre med sin filmatisering.
| 8 juli 2017 18:00 |