Film

Skribent

Andreas Samuelson

5 juli 2018 | 18:00

8 kvinnliga superhjältar som förtjänar egna filmer

Dags för Batman, Iron Man och de andra att låta tjejerna ta plats! Efter "Wonder Woman" och "Ant-Man and the Wasp" har vi blodad tand för kvinnliga superhjältar och här är åtta stycken som förtjänar varsin egen film.
Vi hade precis förträngt plågsamma floppar som ”Catwoman” och ”Elektra” när ”Wonder Woman” blev en av de mest framgångsrika och populäraste superhjältefilmerna. Det finns äntligen inga usla ursäkter att inte göra film i genren med en kvinnlig protagonist.
 
”Captain Marvel” kommer 2019 och filmer med Black Widow, Batgirl och Laura från ”Logan” är på planeringsstadiet. Men det finns självklart fler kvinnliga superhjältar vi vill se få mer utrymme på vita duken. Här är åtta av dem.
 
 

Gamora

 
I gänget av vitsande om än roliga snubbar så stack Zoe Saldana ut med sin grönfärgade, föräldralösa rövsparkaren till utomjording. Saldana har gjort superskurken Thanos adopterade dotter till en mångsidig, intressant karaktär vars sex appeal utvinns ur attityd snarare än tajta outfits. Vi vill självklart se mer av hennes tid innan Guardians och den invecklade relationen med systern Nebula, om det finns utrymme efter hennes ökända öde i ”Infinity War”.
 
 

Invisible Woman/Sue Storm

 
Skam den som ger sig… Efter tre filmer som lämnade mycket att önska så är det dags för den osynliga kvinnan att ges rättvisa på bioduken. Varken Jessica Alba eller Kate Mara hade något bra manus att jobba med. Med tanke på alla osynliga män på film är det bara rätt att Sue får en chans att visa vad hon kan och seriernas bakgrundshistoria om hennes arbete inom rymdteknik och speciellt hennes rymdskeppsdesign lockar. Vi ser dock gärna en ny aktris axla rollen.
 
 

Nakia

 
Lupita Nyong’o var inte oväntat utmärkt som en av Black Panthers närmaste sidekicks och förtjänar att utveckla karaktären i en egen film som mer än kärleksintresse till kungen av Wakanda. I serierna drivs hon av svartsjuka till den onda sidan och slår följe med den ännu ej introducerade Man-Ape och då vi inte riktigt sett någon kvinnlig superhjälte pendla mellan goda och onda sedan Tim Burtons Catwoman så skulle detta kunna vara ett perfekt tillfälle.
 
 

Negasonic Teenage Warhead

 
Bara namnet tigger ju om en egen film och via Brianna Hildebrands insats i ”Deadpool”-filmerna så fick vi en glimt av en helt ny slags kvinnlig superhjälte som var motsatsen till den typiskt feminina, sexiga och våpiga. Ellie Phimister, den rebelliska studenten från Professor X:s skola, är en snaggad goth-tjej som inte tar skit från någon och dessutom har en banbrytande lesbisk relation med Yukio i ”Deadpool 2”. Självklart vill vi se mer av henne och hennes kaxiga attityd.
 
 

Queen Hippolyta

 
Wonder Womans mamma är kanske inte den mest nämnbara superhjälten men både hennes status som amazondrottning och inte minst hennes fantastiska outfit är skäl nog för en egen film. Connie Nielsen var suverän i rollen men eventuellt krävs en yngre skådespelerska om filmen ska skildra Hippolyta som ung. I vilket fall eftersom de bästa scenerna i ”Wonder Woman” utspelades på Themyscira så vill gärna se mer av drottningen och hennes soldater.
 
Large b3d372102d6c5d961a92508bced31f0b scarlet 20witch
 

Scarlet Witch

 
Elizabeth Olson är en av sin generations mest lovande skådespelare och hennes karaktär Wanda Maximoffs alter ego är med sin kombination av mutantegenskaper och magi en av starkaste hjältarna i Avengers-gänget. Därmed finns gott om potential att ge henne utrymme i en egen film där man kan utforska såväl henne och brodern Quicksilvers deltagande i HYDRA:s experiment såväl som hennes mäktiga krafter och känsliga psyke.
 
 

Storm

 
Halle Berry gjorde inte mycket av den spännande hjältinnan i ”X-Men”-filmerna och hade i ärlighetens namn inte jättemycket att jobba med. Bland det bästa i ”X-Men: Apocalypse” var att introduceras till den yngre förlagan i form av Alexandra Shipp. Nu vill vi se mer efter att Wolverine, Mystique och Magneto ägt X-gängets rampljus alltför länge. Shipps brist på stjärnstatus vägs klart upp av karaktärens popularitet såväl som imponerande superkrafter.
 
 

Valkyrie

 
I ”Thor: Ragnarok” presenterade Tessa Thompson publiken för den tuffa, Asgardiska slavhandlaren och före detta Valkyriska krigaren som knappast spottar i glaset. Hon var ett mer likvärdigt kärleksobjekt för Thor, är redan planerad för att medverka i andra Marvel-filmer och vi är sugna på hur karaktären kan utvecklas på egen hand. Att hon dessutom är både svart och bisexuell är något som skulle kunna innebära dubbel representation i filmgenren.
 
Vilka kvinnliga superhjältar vill du se mer av?
| 5 juli 2018 18:00 |