Film

Skribent

Andreas Samuelson

23 april 2024 | 06:00

Kvällens TV-tips: Ung Samuel L. Jackson i stjärnspäckad parodi på 80-talsklassiker

Ett år innan genombrottet i ”Pulp Fiction” medverkade en ung Samuel L. Jackson tillsammans med andra stjärnor i ”Dödligt vapen”-parodin ”Laddat vapen 1”.
Idag är Samuel L. Jackson världens mest inkomstbringande skådespelare då filmerna han medverkat i dragit in över 27 miljarder dollar världen över. Men 1993 var han mindre känd och mest gjort mindre roller i filmer som ”En prins i New York” (1988), ”Do the Right Thing” (1989) och ”Maffiabröder” (1990).
 
Ett år innan hans Oscarsnominerade genombrott i ”Pulp Fiction” (1994) gjorde han en av sina första huvudroller tillsammans med Emilio Estevez i komedin ”Laddat vapen 1” (1993), en parodi på ”Dödligt vapen”-filmerna och andra actionrullar.
 
Duon spelar ett par omaka poliser inte helt olika Mel Gibson och Danny Glover. De är en knarklangare (William Shatner) och hans torped (Tim Curry) på spåren samtidigt som den ena förälskar sig i en sexig kvinna (Kathy Ireland) som är inblandad.
 
Det är klassisk parodi i ”Titta vi flyger”/”Nakna pistolen”-anda med gott om referenser, slapstick och kända ansikten i cameos. För vad sägs om Jon Lovitz, Denis Leary, F. Murray Abraham, Whoopi Goldberg, Bruce Willis, Denise Richards och Charlie Sheen?
 
Här finns också fnissiga parodier på ”Basic Instinct”, ”Commando”, ”Die Hard”, ”Dirty Harry”, ”Rambo”, ”När lammen tystnar”, ”Wayne's World” och ”48 timmar”. Filmen kom i slutet av den populära eran med parodier och planer på en tvåa skrotades när den floppade. Men för fans av genren är det oförarglig underhållning där det är extra kul att se en ung Jackson få glänsa i en för honom ovanlig typ av film.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Laddat vapen 1”:
Ikväll på TV6 20.30
Lördag 27 april på TV6 01.25
| 23 april 2024 06:00 |