Film

Skribent

Andreas Samuelson

20 november 2023 | 06:00

Kvällens TV-tips: sci-fi och ultravåld i helgalen actionrulle från 2018

Våldsamt värre blir det när framtida teknologi uppdaterar Logan Marshall-Greens förlamade kropp och sänder han på hämndturné. Se skruvade ”Upgrade” på Kanal 9 ikväll.
Australiska ”Upgrade” utspelas i en nära framtid när ny, avancerad teknik tagit över världen men en mekaniker (Logan Marshall-Green) är mer tveksam till den moderna högteknologin. När han dock förlamas av rånare som dessutom dödar hans fru får han chansen att hämnas genom ett datachip som uppgraderar hans kropp.
 
Leigh Whannell, som tillsammans med James Wan skapat skräck-franchises som ”Saw” och ”Insidious”, har regisserat och skrivit denna Blumhouse-producerade pärla. Här finns ingredienser av både ”Matrix”, ”Death Wish” och ”Robocop” men även en personlig glimt i ögat.
 
Letar du efter en unik kombination av helgalet underhållningsvåld och tänkvärd filosofi kring mänsklighet och teknologi så är den given. Dessutom med fina insatser av Marshall-Green, Betty Gabriel (”Get Out”) och Harrison Gilbertson (”Oppenheimer”).
 
Filmen får snart en spin-off i form av en TV-serie så passa på att se eller återse filmen som uppvärmning. I min recension från 2019 skrev jag att ”Det är sällan man får se en läckert neondränkt science fiction-thriller som inte tar sig på alltför stort allvar och vågar vara ifrågasättande intellektuell och våldsamt fånig på samma gång”.
 
Här kan du se ”Upgrade”:
 
• Ikväll på Kanal 9 22.00
• Streama på SkyShowtime
• Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster
 
| 20 november 2023 06:00 |