Film

Skribent

Andreas Samuelson

26 augusti 2023 | 08:00

Kvällens TV-tips: En av världens bästa och mest älskade filmer

Stephen King-filmatiseringen ”Nyckeln till frihet” är en av världens mest älskade filmer och ligger bland annat på IMDb Top 250:s förstaplats. Se den ikväll på kanal 5.
Namnet Stephen King leder ofta tankarna till skräck som ”Carrie” och ”Children of the Corn”. Men vad många anser är den bästa filmatiseringen av hans verk är mer berörande än skrämmande. ”Nyckeln till frihet”, baserad på Kings roman ”Vårbedrift" (”Rita Hayworth and Shawshank Redemption”) från 1982, har hyllats som en av världens bästa filmer.
 
Men det gick mindre bra när den kom ut 1994. Trots nästan uteslutande hyllningar av kritiker så svek publiken, troligen på grund av mer lockande titlar som ”Pulp Fiction” och ”Forrest Gump”. Men trots en besvikelse i intäkter från biograferna så gav lanseringen på video desto mer klirr i kassan då den blev en av 1995 års mest hyrda filmer.
 
Frank Darabont regisserade och skrev historien om en nybliven fånge (Tim Robbins) på fängelset Shawshank och hans vänskap med veteranen Red (Morgan Freeman). Filmen nominerades till sju Oscars, inklusive Bästa film, och har sedan 2008 toppat Imbd:s lista över de 250 bästa filmerna någonsin.
 
Kim Nilsson gav i sin recension från 2011 filmen bästa betyg, fem av fem, och skrev ”Vare sig det gäller skådespeleriet, bildkompositionerna, historiens utveckling eller detaljer som scenografi och kläder så är allt gjort med yttersta perfektion.”
 
Du kan se ”Nyckeln till frihet” ikväll på kanal 5 kl. 20.00.
| 26 augusti 2023 08:00 |