Film

Skribent

Viktor Eriksson

4 november 2023 | 08:00

Kvällens tv-tips: Elton Johns spektakulära biopic är bättre än “Bohemian Rhapsody”

Elton John-biografin "Rocketman" förstår att musik inte är något som redovisas, utan något som känns.
I somras avslutade Elton John sin sista turné någonsin “Farewell Yellow Brick Road Tour” i Stockholm, Sverige. Turnén är den mest inkomstbringande genom tiderna och har pågått under fem år, 330 shower och en pandemi. Ändå är den ingenting mot artistens livsturné som skildras i musikbiografin “Rocketman” från 2019.
 
Istället för att vara en filmatisering av en Wikipedia-artikel, som lydigt radar upp vad som hände i Elton Johns liv, så är “Rocketman” en film om hur Elton Johns liv kändes.
 
Det är inte en poängpromenad mellan hur kända låtar kronologiskt blev till, utan hur låtar som “Candle in the Wind”, “Your Song”, "Crocodile Rock”, “Tiny Dancer” och, förstås, "Rocketman" reflekterar återkommande teman i Elton Johns liv. Som att inte känna sig älskad. Som att inte kunna älska sig själv. Som att försöka döva smärtan med sex, droger och rock n roll.
 
Filmen är regisserad av Dexter Fletcher, som också fick göra klart Freddie Mercury-biografin “Bohemian Rhapsody” efter att den gamla regissören Bryan Singer fick sparken. “Bohemian Rhapsody” släpptes däremot redan ett år före "Rocketman" och är, trots sin oreda, tveklöst den mest sedda av de två. Det kan tyckas lite orättvist. Inte för att Elton John lär gråta några tårar i sina Gucci-sängkläder utan för att fler förtjänar att se den.
 
Taron Egerton är utmärkt som Elton John och får fint stöd av rollinsatser från bland annat Jamie Bell, Richard Madden, Bryce Dallas Howard och Gemma Jones. Musiknumrena är varierade, storslagna och känslofyllda. Kostymerna spektakulära. Det brittiska är brittiskt på bästa sätt. Och när tonerna av “I’m Still Standing” ljuder mot slutet kommer du vara glad att Elton John klarade sig så här långt. Och kanske att du gjorde det med.
 
"Rocketman" visas lördag den 4 november klockan 22:00 på Sjuan
 
| 4 november 2023 08:00 |