Film

Skribent

Andreas Samuelson

4 mars 2024 | 05:00

Kvällens TV-tips: Lyckat drama med humor, hopp - och usel, svensk titel

Den romantiska dramakomedin blev en hyllad Oscarsvinnare - men fick också en ökänt usel titel på svenska. Se den på TV ikväll.
Det finns en lång historia av skrattretande dåliga svenska titlar på Hollywood-filmer. Men den som kanske tog priset var när romantiska dramakomedin ”Silver Linings Playbook” blev ”Du gör mig galen!” i Sverige. En högst opassande titel på en film som utforskar mental hälsa.
 
Bradley Cooper spelar manodepressiva Pat som släpps ut från psykinstitution och flyttar in hos sina föräldrar. Han är besatt av att få tillbaka sin fru men prioriteterna ändras när han möter deprimerade änkan Tiffany (Jennifer Lawrence).
 
Filmen är regisserad av David O. Russell och bygger på Matthew Quicks roman med samma namn. I andra roller ser vi Robert De Niro och Jacki Weaver som Pats föräldrar, Chris Tucker som hans bästa vän och Julia Stiles som Tiffanys syster.
 
Filmen blev en framgång både hos kritiker och publiken, med intäkter på över 236 miljoner dollar (på en 21 miljoners budget). Den nominerades till åtta Oscars, inklusive för Bästa film, och Lawrence vann för Bästa kvinnliga huvudroll.
 
I sin recension från 2013 skrev Lotta Zachrisson att ”Det finns likheter mellan Russels två senaste verk - karaktärer som är allt annat än psykiskt stabila, en bunt släktingar som vill väl men som inte riktigt är på det klara med det egna - men framför allt att trots de tunga ämnena så finns det ständigt en hint av humor och hopp.”
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Silver Linings Playbook”:
Ikväll på SVT1 23.50
Streama på Tele2 Play
Streama på Cineasterna
Streama på Viaplay
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 4 mars 2024 05:00 |